Katseet maailmalle

J.V. Snellmanin päivä on myös suomalaisuuden päivä. Jos milloin niin tänä kansallisena liputuspäivänä sopii ja pitää pohtia, mitä suomalaisuus on tässä maailmanajassa.

Huhtikuun eduskuntavaalien jäljiltä maassa käydään vielä täyttä päätä henkien taistelua ulospäin suuntautuneen kansainvälistymisen ja sisään päin katsovan impivaaralaisuuden välillä. Kulttuuriministerit eivät ole kuuluneet viime vuosikymmeninä juuri Suomen hallituksen kovaan ytimeen paitsi silloin, jos he ovat olleet nykyisen Stefan Wallinin (r.) tavoin samalla puolueittensa puheenjohtajia. Mielenkiintoiset ajat ovat kuitenkin edessä nyt, jos perussuomalaiset nousevat hallitusvaltaan ja jos seuraava kulttuuriministeri on yksi heistä.

Siinä vaiheessa modernismi olisi yks'kaks vanhaa ja vanha modernia. Retro on joskus muotia sisustuksessa, pukeutumisessa ja viihteessä, mutta ennen kokematonta olisi, jos koko yhteiskunta alkaisi katsoa kaikessa kaihoten taakseen kaikessa. Onko sekin pakko kokea?

Jos J.V. Snellman seisoisi tänään joukossamme, hänen ilmeensä olisi huolestunut. Suomalaisten kansallisfilosofi oli ensimmäisten joukossa avaamassa ovia Eurooppaan ja soveltamassa sieltä hankkimiaan oppejaan autonomiseen Suomeen. Oma rahakaan, markka, ei ollut pelkkä kansallinen itseisarvo, vaan keino edistää Suomen vientiä länteen.

Kuopiossa Snellmanin henkinen perintö on säilynyt keskimääräistä paremmin. Vuodesta toiseen kaupunkilaiset kokoontuvat patsaan juureen osoittamaan kunnioitustaan kerralliselle opettajalleen. Itä-Suomen yliopisto on sitoutunut vaalimaan henkisesti snellmanilaista ajattelua ja soveltamaan sitä kunkin ajan tarpeitten mukaan. Akateeminen Kuopio on avannut ennakkoluulottomasti ikkunoita maailmalle ja saavuttanut sillä myös tuloksia, joista kaikkien savolaisten ja itäsuomalaisten sopii olla ylpeitä.

Pääaineessaan, lääketieteessä, Itä-Suomen yliopisto on juuri nimetty maailman 150 parhaan yliopiston joukkoon. Siltä pohjalta on Kuopiossa ilo juhlia tänään J.V.Snellmania ja hänen edustamaansa suomalaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.