Katusoittoon on aika puuttua

Suomen kaupunkeihin on ilmestynyt vapaan liikkuvuuden nimissä monenlaisia uusia yrittäjiä lähinnä Länsi-Balkanilta.

Viimeksi katukuvaan ovat tulleet kerjäläiset, ja jo ennen heitä katujen kulmissa ja tavaratalojen edustalla ovat olleet musikantit. Useimmiten he soittavat haitaria tai viulua. Myös muita soittopelejä löytyy.

Osa "taitelijoista" osaa hommansa. Amatööreiksi he soittavat hyvin, jopa erinomaisesti. Valitettavasti suurin osa joukosta ei soittoa hallitse, ja itse soittopelikin on useimmiten epävireessä. Suuren yleisön näkökulmasta anti ei ole silloin enää kivaa.

KUOPION keskustassa näitä katutaitelijoita on esiintynyt jo useita kuukausia. Nämä ovat miehittäneet kaikki keskeisimmät paikat kauppatorin tuntumasta. Viimeksi toissapäivänä.

He soittavat "ruttuaan" kuuluvasti, mutta valitettavasti niin nuotin vierestä että korvia vihloo. Samat kappaleet soivat tunnista toiseen. Ohikulkijalle moinen ei ole nautinto vaan ärsyttävä häiriötekijä.

Taiteellisia avujaan esittelevä ihminen ei tarvitse enää katusoittolupaa silloin, kun hän soittaa julkisella paikalla. Oliko muutaman vuoden takainen uudistus onnistunut, siihen voi jokainen ottaa kantaa vaikkapa Kuopion torin ympäristössä.

Poliisi sanoo, että se voi puuttua tapahtumiin, jos soittaminen koetaan häiritseväksi. Häiritsevyys tuntuu kuitenkin olevan kuin veteen piirretty viiva.

Soittajien vanavedessä pyörivät lapset, jotka ojentelevat ohikulkijoille ruusuja. Kukkia ei kannata ottaa, ellei ole valmis niistä maksamaan. Toiminta on kaiken kaikkiaan hyvin aggressiivista.

SOITTAJAT pyrkivät esityksillään ansaitsemaan rahaa. He ovat - kuulemma - köyhiä ihmisiä. Mutta onko todella näin? Suomessa on talvi, eikä musikanttien tienesteillä maksella asuntojen vuokria hotelliyöpymisistä puhumattakaan.

Mistä he saavat rahat normaaliin elämiseen kalliissa Suomessa? Mitä muuta bisnestä he tekevät soittamisen ohella?

Mielenkiintoista olisi myös tietää, minkä organisaation kautta näitä ihmisiä Suomeen tulee. Ei heillä ole omaa rahaa lentolippuihin ja muihin matkakuluihin, vaikka kuinka toista väittävät.

IHMISOIKEUSAKTIVISTIT ovat herkkiä, kun pienten ihmisten - tässä tapauksessa katutaiteilijoiden - toimintaa kritisoidaan. Milloin kysymyksessä on rotu- ja sukupuolisyrjintä tai vain vähäosaisen epäoikeudenmukainen kohtelu ja niin edelleen.

Rajansa on kuitenkin kaikella. Suomalaisen veronmaksajan ei tarvitse sietää kotikulmillaan soittoterroria sekä kerjäämistä. Viranomaisten on puututtava päättäväisesti tällaiseen toimintaan.

Kysymys on katutaiteilijoiden aiheuttamasta melusta ja häiriöstä. Ei esimerkiksi rasismista.

MEDIASSA on ollut viime aikoina paljon juttuja Länsi-Balkanilta rantautuneista vähäosaisista. Suuri osa heistä on tullut kerjuulle. Suomessa kerjääminen ilmiönä oli pitkään vähäistä. EU:n laajenemisen ja Schengen-sopimuksen myötä ikäviä ilmiöitä tulla tupsahtaa eteen päivittäin.

Kerjäläiset ovat bonganneet suvaitsevan Suomen ja käyttävät sitä siekailematta hyväkseen. Tämä ei ole yllätys. Schengenin sopimus on tuonut mukanaan myös paljon rikollisuutta. Se on jo paljon rankempi juttu kuin kerjäläisten tai soittoniekkojen päivystäminen toreilla ja kaduilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.