Kauas kaikki karkaavat

Itella kertoi pari viikkoa sitten lakkauttavansa asiamiesposteja. Viiden lakkautetun toimipisteen joukossa oli Rautavaaran Ylä-Luostan posti.

Uutinen postista peittyi uutisvirran alle, kuten pienet uutiset usein tekevät. Lyhytkin pätkä lehdessä voi kuitenkin kertoa yllättävän paljon maailman menosta.

YLÄ-LUOSTAN postilla on ollut tärkeä merkitys pienelle kylälle ja sen ihmisille. Posti on sijainnut Hilkka ja Erkki Hakkaraisen perinteikkäässä kyläkaupassa.

Hakkaraiset ovat jaksaneet palvella hymyssä suin, vaikka henkilökohtaiseen elämään on kuulunut vakaviakin sairauksia. Kaupasta on saanut tavaraa aukioloajan ulkopuolellakin, jos tarvetta on ollut.

Pienen kaupan tärkeyttä alueen ihmisille voi tuskin liikaa korostaa. Se on tuonut syrjäseudun asukeille yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ohessa sijainnut posti on antanut hyvän käytännön syyn tukea kaupan palveluita.

Jatkossa posti pitää lähteä hakemaan Rautavaaran kirkonkylältä monen kymmenen kilometrin päästä. Ei tarvitse olla suurikaan ennustaja arvellakseen, mikä vaikutus tällä on kaupan asiakasmääriin. Kun posti haetaan keskustasta, niin samalla siellä hoidetaan muutkin asiat.

ITELLAN MUKAAN palvelun ylläpito ei ole kannattavaa, koska asiakkaita on pari päivässä. Lopettamisselittelyihin kuuluu myös uusien sähköisten järjestelmien tulo. Kalliita kun ovat.

Melkoista puutaheinää, jos en sanoisi lööperiä. Korvaukset asiamiesposteille ovat todellisuudessa roposia, ja järjestelmien uusimiseen menisi muutama satanen. Yhden asiamiespostin lopettamisella säästetään vuodessa parhaimmillaan jokunen tuhat euroa.

Mutta ajatelkaa, mikä merkitys postin lakkauttamisella on Ylä-Luostan kylälle? Tätä menoa Hakkaraisten mahdollisuudet pitää kauppaa edes jokseenkin kannattavasti katoavat. Samalla elämisen edellytykset koko kylällä heikkenevät entisestään ja kohtauspaikka katoaa.

NÄINÄ AIKOINA leikkauksia ja lakkautuksia perustellaan usein taloudellisella tehokkuudella ja toimintojen rationalisoimisella. Todellisuudessa koko hommassa ei ole välillä järjen hiventäkään.

Laskeeko kukaan koskaan yhteiskunnan kokonaistehokkuutta? Käytännössä monien lähipalveluiden lakkauttamiset siirtävät kustannukset valtiolta, kunnilta tai yrityksiltä yksityisille kansalaisille.

Vai kuka ne bensat ja menetetyn ajan maksaa, kun postiin pitää ajaa 60 kilometriä edestakaisin?

POSTI ei suinkaan ole ainoa, joka siirtää kustannuksiaan. Toinen esimerkki on VR, valtionyhtiö sekin. VR oli lakkauttamassa Iisalmen rautatieasemaa, mutta päätös pyörrettiin.

Viisivuotisessa sopimuksessa kaupunki maksaa kolmanneksen lipunmyyntihenkilöstön kuluista eli noin 16 500 euroa vuodessa. Lisäksi kaupunki osallistuu järjestelmien uusimiseen 20 000 euron kertaerällä.

Keneltähän se kaupunki sitten rahansa saa? Veronmaksajiltapa tietenkin. Hurraa sille, että asema säilyi, mutta eihän sille mitään voi, että päätöksessä on outo sivumaku.

VR ottaa jokaisen iisalmelaisen taskusta pari euroa oman tilinpäätöksensä jatkeeksi.

VEIKKAANPA, että joskus tulee aika, jolloin tätä kaikkea pidetään melkoisena järjettömyytenä.

Suuruuden ekonomia viehättää nyt, mutta entä kun huomataan, että keskitetyt palvelut tulevatkin kalliimmaksi? Jokainen voi laskea sen postipaketin hinnan, kun bensa maksaa kohta kaksi euroa litralta ja matkaa on 60 kilometriä. Päälle menetetty aika.

Parempia aikoja odotellessa tuetaan paikallisia palveluja käyttämällä niitä.

Kyläkaupassa tavataan!

Kirjoittaja on Ylä-Savon aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.