Kauas on pitkä matka

Kauas on pitkä matka. Suomalaiset joukkueurheilijat tietävät tämän.

Lentopalloilijat näyttävät nyt esimerkkiä, kuinka maailman huipulle on sittenkin täydet mahdollisuudet. Puolassa ratkennee tänä iltana, selviytyykö Suomi maailmanliigan lopputurnaukseen.

Muutaman viikon kuluttua Suomi karsii MM-lopputurnauspaikasta Tampereella ja pelaa EM-kisoissa Turkissa. Lentopalloilijoiden kelpaa näitä otteluohjelmia esitellä.

SUOMALAISMENESTYS lentopallossa ei ole vierasta. Valmentajasuuruudet Reino Kosonen, Heikki Montonen ja edesmennyt Jukka Kutila tekivät yhdessä huippupelaajiemme kanssa ihmeitä. Suomi selvitti tiensä MM-lopputurnauksiin 1978 ja 1982 sekä EM-kisoihin DDR:ssä 1983. Arvoturnauspaikkoja on tullut tämänkin jälkeen.

Jättipotti oli lähellä EM-kisoissa Moskovassa kaksi vuotta sitten. Suomi sijoittui nykyisen päävalmentajansa, italialaisen Mauro Berruton johdolla neljänneksi. Saavutus oli sensaatio. Se oli myös kautta aikojen Suomen paras arvokisasijoitus tähän mennessä.

Maajoukkueen menestystä pitää arvostaa erityisen korkealle tänä päivänä. Näin siksi, etteivät Länsi-Euroopan ja Amerikan mantereen joukkueet olleet täysillä mukana 1970- ja 80-lukujen arvoturnauksissa. Tuolloin lentopallomaailmaa hallitsivat itäblokin maat Neuvostoliitto, DDR, Tshekkoslovakia, Puola, Unkari, Bulgaria ja Romania.

Länsi tunkeutui myöhemmin lentopallon yläluokkaan Brasilian, Espanjan, Italian ja Ranskan johdolla. Nyt hallitseva olympiavoittaja on Yhdysvallat. Lentopallosta on kasvanut maailmanlaji. Tätä taustaa vasten suomalaisten loistavalle menestykselle on nostettava hattua.

PIEKSÄMÄEN NMKY:N entisen pelaaja-valmentajan "Renne" Kososen nimi on kirjoitettu suurin kirjaimin suomalaisen lentopalloilun historiaan. Hän johdatti seuransa seitsemän kertaa peräkkäin Suomen mestariksi. Kosonen on legenda jo eläessään.

Namika-huuma syttyi 1970-luvulla ja siitä lähtien Pieksämäki on ollut lentopalloilun suurkaupunki. Siellä kelpasi aikoinaan tuijottaa Mauri "Elva" Rissasen ja Pekka "Tassu" Liukkosen kokoisia pilvenpiirtäjiä. Nyt yli kaksimetristen äijien tilalle ovat nousseet naislentopalloilijat. Heitä passaa myös katsella.

Kosonen ja muut pieksämäkeläiset lentopallohullut pistivät elämän ranttaliksi pulska 30 vuotta sitten. Pelkkä kotimainen kulta ei riittänyt. Namika selviytyi myös kansainvälisiin peleihin ja oli niissä kova sana. Silloin muurattiin peruskivi Suomen kansainväliselle menestykselle.

Kosonen muodostaa tukevan aasinsillan nykyhetkeen. Häntä ja Berrutoa yhdistävät vahva ammattitaito ja tinkimättömyys.

Kosonen synnytti sukupuolestaan huolimatta joukkueen isolla J:llä. Berruto on tehnyt saman tempun.

AMMATTILAISUUS on lentopallomaajoukkueemme yksi menestyksen salaisuus. Ulkomaiden rahakentillä leipänsä tienaa 16 sinivalkoista pelaajaa. Vain liberot ovat toistaiseksi kotimaassa.

Kansainvälisessä joukkueurheilussa kiivetään huipulle vain ammattilaiskenttien kautta. Sekään tie ei aina johda paratiisiin. Tästä hyvä esimerkki on Suomen jalkapallomaajoukkue. Se osaa vietellä median, mutta ei yllä arvokisoihin.

VAIKKA MEDIA onkin uutisoinut lentopalloilijoiden menestyksen näkyvästi, laji on tiedotusvälineissä aliarvostettu. Varmasti siksi, ettei pääkaupunkiseutu ole saanut jalkeille menestyvää joukkuetta. Upea laji on jäänyt jalkapallon ja jääkiekon jalkoihin.

Toivottavasti Hjallis Harkimo, Sedu Koskinen ja muut rahamiehet seuraavat lentopallomaajoukkueen edesottamuksia "sillä silmällä".

Vai pitääkö Berruton johtaa Suomi ensin Lontoon olympialaisiin 2012?

Jokohan silloin iso raha lähtisi liikkeelle?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.