Kauheus kiinnostaa

Miten internetin pelottavat kuvat ja videot vaikuttavat lapsiin ja nuoriin jatkuvasti katsottuina? Tietoturvapäivä -hankkeen teettämä tutkimus ei anna suoraa vastausta tähän kysymykseen, josta viime vuosina on puhuttu julkisuudessa erityisesti Jokelan ja Kauhajoen suurten koulutragedioiden jälkeen.

Sen sijaan Mannerheimin lastensuojeluliiton, Pelastakaa lapset- järjestön ja viestintäviraston tilaama kysely todistaa, että joka toinen 9-15 -vuotias lapsi tai nuori on törmännyt internetissä väkivaltaisiin ja pelottaviin kuviin tai videoihin. Joka neljäs vastanneista sanoi kauhua herättävien kuvien näkemisen tuntuneen kurjasta ja joka viides sanoi jopa toivoneensa, ettei olisi koskaan nähnyt niitä.

Mutta paljon on myös lapsia, jotka jopa etsivät pelottavia kuvia internetistä. Joka neljäs 9-11 -vuotias lapsi kertoi tutkijoille olevansa kiinnostunut ja jopa pitävänsä väkivaltaisista kuvista. Optimisti ajattelee, että kolme neljäsosaa tuonikäisistä lapsista on sentään vielä puhdasmielisiä ja kilttejä. Yksi neljäsosa ei ole kuitenkaan ihan pieni joukko.

Jos yksi ikäluokka on nyt noin 60 000 lasta, ovat jo 15 000 lapsen arvot vääristymässä heti pienestä pitäen.

Maailmassa on paljon väkivaltaa, eikä se katoa silmät sulkemalla. Väkivaltaa ei pidä kuitenkaan hyväksyä saati ihailla. Ihmisarvoista elämää ei luoda pahalla, vaan hyvällä - ei toisten kärsimyksistä nauttien, vaan kärsiviä auttaen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.