Kaukana kansanliikkeistä

Poliitikot luonnehtivat usein juhlapuheissaan omia puolueitaan kansanliikkeiksi. Kyse on mahtipontisesta ja tyhjästä retoriikasta. Eivät puolueet enää ole kansanliikkeitä.

Sitä ne olivat joskus sata vuotta sitten.

Sosiaalidemokraattisen puolueen juuret ulottuvat 1800-luvun lopulle, jolloin Suomi alkoi teollistua. Toisin kuin useimmissa muissa Euroopan maissa, myös maaseudun tilattomat antoivat vahvan panoksensa uuden työväenpuolueen toimintaan.

Maalaisliitto taas perustettiin ajamaan yleisemmin maaseudun, mutta erityisesti talollisten asiaa. Puolueen radikaalilla ohjelmalla oli selkeä poliittinen tilaus. Puolue organisoi maaseudun asujien oikeutetut vaatimukset tavalla, josta Leninkin olisi voinut olla kateellinen.

Kokoomus ei koskaan ole ollut varsinainen kansaliike. Sen muodostivat suomenkielisen sivistyneistön aktiivit, jotka kannattivat tasavallan sijasta kuningaskuntaa.

Nykyisin SDP:n ja Maalaisliiton perillisen keskustan kansanliikeluonne on surkastunut. Keskustan jäsenmäärä on tosin säilynyt kohtalaisen suurena.

Kaksikosta heikommin menee SDP:llä. Sen jäsenmäärä on laskussa ja varsinkin nuoret karttavat puoluetta. Jäsenten keski-ikä huitelee jo kuudenkymmenen tienoilla.

Demokraattisissa yhteiskunnissa puolueet ovat aina osa valtiokoneistoa, koska poliittiset johtajat seulotaan yleisissä vaaleissa. Puolueiden on kuitenkin myös oltava väyliä, joita pitkin jäsenistön tahto kanavoituu ylös päin.

Tällä hetkellä hallitsee ensiksi mainittu tehtävä. Valtiollisiin asemiin noussut puoluejohto kertoo jäsenille, mikä on mahdollista ja mikä ei.

Puolueiden sisällä valta on siirtynyt puolueiden päättäviltä elimiltä hallitukseen ja eduskuntaan. Se näkyy muun muassa siinä, että puoluetoimistot ovat kääpiöityneet vaaliorganisaattoreiksi. Sen sijaan ministereiden ja kansanedustajien avustajakaarti on kasvanut huimasti veronmaksajien rahoilla.

Puolueet ja poliitikot ovat huolissaan siitä, että suomalaisten poliittinen aktiivisuus heikentyy. Äänestämäänkin vaivautuu valtiollisissa ja kunnallisissa vaaleissa enää vain hieman yli puolet äänioikeutetuista.

Puolueiden perustamissa työryhmissä mietitään uudistumista ja sen nimiin vannotaan. Mitään ei kuitenkaan tapahdu.

Miten on uudistunut SDP, joka havahtui rumaan arkeen viime eduskuntavaaleissa? Olivatko kriisikokoukset ja totuuskomissio vain terapiaa, jolla lievitettiin puolueen johtomiesten ja -naisten tuskaa?

Keskusta on uudistunut vain puheen tasolla. Puoluesihteeri Jarmo Korhonen potkii puheenjohtaja Matti Vanhasta nilkkaan aina kun siihen on tilaisuus, mutta mitä todellista vaikutusta sillä on ollut?

Aktiiviset ihmiset kaikkoavat vaikuttamaan muualle, koska puolueiden vakiintunut valta tukahduttaa. Ääni ei kuulu.

Tarvittiin yli 60-vuotias sosiaalidemokraatti saamaan aitoa keskustelua keinoista, joilla puolueet oikeasti voisivat muokata rakenteitaan nykyaikaisiksi. Erkki Tuomiojan ehdotus SDP:n puheenjohtajan valitsemisesta jäsenäänestyksellä on pannut vipinää muihinkin kuin sosiaalidemokraatteihin.

Mikä puolue ehtii ensiksi?

Keskustan Korhonen on jo sanonut, että asiaa voisi harkita, mutta vasta joskus tulevaisuudessa. Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen on luonnehtinut ajatusta mielenkiintoiseksi.

Jyrkintä vastustus on ollut SDP:ssä. Se on ymmärrettävää. Tuomioja on esittänyt nimenomaan SDP:n uudistamista ja sattumalta SDP:n toimintatavat ja -kulttuuri ovat todella vanhakantaisia.

Parahdukset ja huuto kertovat vain siitä, että valtaklikit SDP:ssä ovat nousseet puolustamaan asemiaan.

Alastomimman ja samalla puhuttelevimman perustelun voi lukea perjantain Uutispäivä Demarista. Päätoimittaja Juha Peltosen mukaan siirtyminen jäsenäänestykseen tarkoittaisi päätösvallan siirtymistä iltapäivälehtien toimituksiin.

Näin vähän SDP:ssä luotetaan puolueen rivijäsenten harkintakykyyn. Surullista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.