Kauppa kävi hyvin poikkeussunnuntaina

Lääninhallituksien myöntämä ylimääräinen kauppapäivä viime sunnuntaina osoittautui menestykseksi. Vaikka joulun huippusesongin myyntilukuihin ei päästykään, useimmat kuluttajat ja kauppiaat olivat tyytyväisiä. Poikkeuksellisen aukiolon taustalla oli venäläinen turismi. Itänaapureita lomaili runsaasti vuoden alkupäivinä etenkin Itä-, Kaakkois- ja Etelä-Suomessa.

Venäläiset matkailijat käyttivät jälleen paljon rahaa ostoksiin ja muuhun kuluttamiseen Suomessa vuodenvaihteen molemmin puolin. Siksi oli oikein, että kauppojen ovet aukaistiin vieraille poikkeuksellisesti toissapäivänä. Myös suomalaisten asiakkaiden määrä kaupoissa oli suuri.

Poikkeussunnuntai oli osoitus siitä, että kauppojen sunnuntaiaukiololle on tilaus. Asia oli voimakkaasti esillä työantaja- ja työntekijäjärjestöjen välisissä neuvotteluissa viime vuonna. Suomen kaupan liiton ja ammattiliitto Pamin ehdotuksen mukaan kaupat voisivat olla avoinna kaikkina sunnuntaipäivinä juhlapyhiä lukuunottamatta kello 12-18. Marras-joulukuussa aukioloa voisi venyttää kello 21:een.

Vaikka vihreä valo kauppojen ovilla hennosti vilkkuukin, lopulliset ratkaisut puuttuvat. Kättä on väännetty muun muassa hallituspuolueissa loppusyksyn aikana. Kokoomus ja RKP liputtavat näkyvästi vapaiden aukiolojen eli Pamin ja työnantajajärjestön ehdotuksen puolesta. Keskusta on puhunut joistakin reunaehdoista.

Vihreät suhtautuvat aukioloaikojen väljentämiseen nihkeästi. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki totesi marraskuussa, ettei vihreillä ole valmiuksia kuuden tunnin aukioloon. Heidän kantansa voi vaikeuttaa aukiolojen väljentämistä koskevan lakiehdotuksen etenemistä eduskunnassa. Asian valmistelu on työministeri Tarja Cronbergin (vihr.) vastuulla. Esityksen piti olla valmis jo marraskuussa. Valmista ei ole vielä syntynyt.

Ehkä lakiesityksen etenemistä osaltaan hidastaa se, että keskustalta puuttuu täysin yksiselitteinen näkemys asiaan. Vielä syyskesällä vaikutti siltä, että lakiehdotus etenee vauhdilla eduskunnassa heti alkuvuonna.

Kaupan sunnuntaiaukioloista on saatu niin hyviä kokemuksia, että lain muutoksen valmisteluun pitäisi hallituksessa paneutua voimakkaasti. Kysymys ei ole pelkästään kaupan tahdosta. Eri tutkimuksissa on ilmennyt, että kuluttajien enemmistö haluaa sunnuntaiaukiolon.

Vastustajat perustelevat näkemyksiään muuan muassa sillä, että aukiolojen myötä perheet suuntaisivat enenevässä määrin kauppakeskuksiin. Näin perheiden yhteinen laatuaika vähenisi. Pitää kuitenkin muistaa, että jokainen perhe itse määrittelee, kuinka se omaa aikaansa viettää. Ihmisillä pitää olla valinnanvapaus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.