Kauppahallin ilmastointi on aika saada kuntoon

Kuopion kauppahallin onneton ilmastointijupakka vaikuttaa kääntyneen viimeinkin kohti onnellista loppua. Uudelle jäähdytysjärjestelmälle on suunnitteilla 300 000 euron määräraha ensi vuoden talousarvioon. Toisin sanoen asia on valtuuston käsissä (Savon Sanomat 20.9.).

On kulunut jo kuusi vuotta kauppahallin peruskorjauksesta. Silloin oli puhetta ilmastointilaitteiston uusimisesta, mutta hanke jäi puheiden asteelle eli se hautautui omituisesti ja pääsi unohtumaan. Kun unohdusta sitten paikattiin, työ jäi puolitiehen. Etenkin mennyt kesä paljasti jälkiasennuksen vajaatehoisuuden. Lämpötilat huitelivat pitkiä aikoja yli 30 asteessa kauppahallin sisällä. Kuumuus karkotti asiakkaita ja elintarvikekaupan tuoteturvallisuuskin oli uhattuna.

Kauppahalli on Kuopion torin laidalla todellinen kalakukkokaupungin käyntikortti. Toisin sanoen kauppahallin merkitys ei rajoitu siellä toimivien yrittäjien liiketoimintaan, vaan hallin kaupunkikuvallinen merkitys on erittäin suuri. Kun halli on elinvoimainen, se luo myönteistä mielikuvaa koko kaupungista. Jos se taas olisi kuollut tai nuutunut, sekin loisi omanlaistaan mielikuvaa Kuopiosta.

Kauppahalliyrittäjien sitkeyttä sopii vain ihailla. Sen lisäksi, että toiminta on kuuminakin päivinä keskeytyksettä hallissa jatkunut, yrittäjät ovat maksaa pullistaneet lisävuokraa tyhjästä eli siitä, että ilmastoinnin piti tulla kuntoon, vaikka se ei tullutkaan.

Lisävuokra kuudelta vuodelta lienee melko lailla samaa luokkaa kuin se raha, joka uuteen ilmastointiin aiotaan nyt varata. Yhtälöstä luulisi olevan helppo päätellä, olisivatko aiotut uudet vuokrankorotukset reiluja vai eivät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.