Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Suomen Pankin ekonomistit tekivät maaliskuussa vaihtoehtolaskelmia siitä, miten Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota kärjistyessään voisi muuttaa maailmantalouden kulkua. Viime päivien sapelinkalistelu maiden välillä antaa runsaasti aihetta huolestumiseen. On huomattava, että analyytikkoarvioissa Suomen teollisuudelle on ennustettu tästä vuodesta jo muutoinkin vaatimatonta, vaikka kauppasota ei nykyisestä yltyisikään. Kasvu jää vaatimattomaksi tai pysähtyy.

On hyvä muistaa, että Yhdysvallat uhittelee tulleillaan myös EU:lle. Pahimmat pelot Yhdysvaltojen tullikorotuksista kohdistuvat Suomessa autoteollisuuteen. Pientä lohtua toi Valkoisen talon perjantainen lupaus lykätä EU:sta ja Japanista tuotaville autoille kaavailtuja tullitariffien korotuksia puolella vuodella.

Perjantaina kauppaneuvottelut Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä jumiutuivat pahemman kerran. Samoin perjantaina astioita ja puutarhatyökaluja valmistava pörssiyhtiö Fiskars antoi tulosvaroituksen, koska Yhdysvallat päätti korottaa tullitariffeja Kiinasta tulevalle tuonnille. Fiskarsiin tullit osuvat siksi, että Yhdysvallat on tärkeä vientimaa ja osan tuotteistaan yhtiö vie sinne Kiinasta.

Mistään taantumasta ei liene syytä puhua ennen kuin rahoitusolot kiristyvät nousevissa talouksissa kuten Kiinassa, Intiassa tai Venäjällä. Niin käy, jos kauppasota alkaa toden teolla kurittaa erilaisia fiskarseja joka puolella maailmaa ja arviot maailmantalouden kasvuprosentista kutistuvat. Suomen Pankin toimistopäällikkö Hanna Freystätter arvioi blogissaan viime keskiviikkona, että maailmanlaajuinen rahoitusmarkkinahäiriö hidastaisi maailmantalouden kasvua 2,5 prosenttiyksikköä eli kasvu kuihtuisi prosenttiin. Kriisiä voitaisiin pitää vuoden 2008 finanssikriisin puolikkaana.

Huolestuttavinta on, että kyky vastata vakavaan talouskriisiin on monessa maassa aikaisempaa heikompi. Niin on muun muassa Suomessa. Avoimena taloutena Suomen kohtalo on sidottu maailmantalouden kehitykseen. Finanssikriisi veti Suomen bruttokansantuotteen vuonna 2009 noin kahdeksan prosentin laskuun. Puolet siitä tarkoittaisi neljän prosentin miinusta.

Tilannetta kuvaa hyvin sana arvaamaton. Ei ole kuin muutama viikko siitä, kun kauppasopu näytti löytyvän. Toisiaan syyttelevä sanailu merkitsee väistämättä neuvottelujen hidastumista, mutta toiveita sovusta pitää yllä se, ettei riitely ole toistaiseksi edennyt Trumpin ja Xi Jinpingin väliseksi.

On selvää, ettei sen paremmin Yhdysvallat kuin Kiinakaan halua kääntää maailmantaloutta taantumaan, mutta niin voi käydä vahingossa. Kuvaavaa on, että perjantaisen neuvottelukatkoksen on epäilty johtuneen riittämättömästä poliittisesta koordinaatiosta. Kiinassa kansallinen kasvojen menettämisen pelko on suuri. Opportunistisen Donald Trumpin reaktioita puolestaan ohjaavat henkilökohtaisemmat syyt kuten tulevat presidentinvaalit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.