Kauppatiede jää, hammas hävittiin

Tunnelmat Pohjois-Savossa olivat perjantaina vahvasti kaksijakoiset. Hallituksen sivistyspoliittisen ministeriryhmän päätös kauppatieteiden tutkinto-oikeuden myöntämisestä Kuopion ja Joensuun yliopistoille oli myönteinen uutinen, mutta sen hinta tuntuu kohtuuttoman kovalta: hammaslääkäreiden koulutukseen palataan vasta vuonna 2010, kun muodostumassa oleva Itä-Suomen yliopisto päättää omasta strategiastaan.

Käytännössä ratkaisu tarkoittaa sitä, että lievitystä itäisen ja keskisen Suomen hammaslääkäripulaan ei ole luvassa. Vaikka hammaslääkäreiden koulutuksen aloittamista Kuopiossa vielä kahden vuoden kuluttua pohditaankin, on Itä-Suomen kannalta myönteinen ratkaisu erittäin epävarma. Se edellyttäisi jonkun toisen koulutusalan lopettamista eli uuden Itä-Suomen yliopiston pitäisi ensitöikseen luopua jostakin muusta.

Perjantaina tehty ratkaisu yllätti pohjoissavolaiset edunvalvojat. Hammaslääkäreiden koulutuksen aloittaminen uudelleen Kuopiossa on ollut jo pitkään maakunnan tärkein yhteinen hanke. Sen takana ovat olleet Pohjois-Savon maakuntaliitto, Itä-Suomen lääninhallitus sekä varauksetta kaikki Pohjois-Savon vaalipiirin kansanedustajat.

Kuopion yliopiston johto kuitenkin katsoi, että tässä vaiheessa kauppatieteiden tutkinnonanto-oikeus oli tärkeämpi. Olisi ollut välttämätöntä, että neuvoteltavasta ratkaisusta olisi kerrottu keskeisille pohjoissavolaisille vaikuttajille. Heitä olisi pitänyt myös kuulla. Nyt monet tuntevat itsensä höynäytetyiksi.

Kuopion yliopiston rehtorin Matti Uusituvan mukaan ratkaisua valmisteltiin "hyvässä yhteistyössä" opetusministeri Sari Sarkomaan (kok.) ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) kanssa. Miksi ministerit asettivat Kuopion yliopiston joko tai -tilanteen eteen? Oliko todellakin mahdotonta, että kahdesta erittäin hyvin perustellusta ja tärkeästä hankkeesta ei voinut päättää samaan aikaan?

Kauppatieteiden tutkinnonanto-oikeus takaa sen, että kauppatieteiden opetus jatkuu sekä Kuopiossa että Joensuussa. Se on luonnollisesti myönteinen asia. Kauppatieteen opiskelijoita on kummassakin yliopistossa noin 400, ei siis mikään vähäinen määrä.

Totta on myös se, että kauppatieteellisen opetuksen jatkosta ovat olleet huolestuneita itäisen Suomen elinkeinoelämän etujärjestöt, muun muassa kauppakamarit ja yrittäjien järjestöt. Muistettava on sekin, että itse asiassa hanke Itä-Suomen yliopiston perustamiseksi lähti liikkeelle uhattuna olleesta kauppatieteiden opetuksesta.

Hammaslääkäreiden koulutuksen aloittaminen Kuopiossa ei ole kuitenkaan pelkästään korkeakoulupoliittinen vaan myös terveyspoliittinen hanke. Sitä ei saa unohtaa. Uusi ponnistus on tehtävä niin pian kuin mahdollista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.