Kaupunginhallitus pakeni vastuutaan johtajahaussa

Kuopion uuden kaupunginjohtajan rekrytointi on ollut alusta saakka täynnä kummallisia käänteitä, ja yhä oudommalta näyttää valinnan lähestyessä. Tuorein hämmennyksen aihe on, että kaupunginhallitus jätti esittämättä valtuustolle, kenet virkaan pitäisi valita – vastoin puheenjohtajansa Antti Kivelän (kesk.) aiempaa linjausta.

Kaupunginhallitus on haun alusta lähtien delegoinut vastuun ohjausryhmälle, johon kuuluvat hallituksen ja valtuuston puheenjohtajisto sekä valtuustoryhmien puheenjohtajat. Ohjausryhmälläkään ei ole kantaa parhaaseen vaihtoehtoon, vaan se tyytyy informoimaan valtuustoryhmiä. Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää pitää syystäkin kaupunginhallituksen toimimattomuutta salailuna, lusmuiluna ja vastuunpakoiluna. Sen olisi pitänyt perehtyä hakijoiden ansioihin ja antaa valistunut suositus. Koko prosessi, jossa aiemmin pimitettiin tietoa haastateltavista, antaa kuvan huonosta hallinnosta.

Kivelä näyttää puolestaan yhä uskovan, että poikkeuksellinen toimintatapa edustaa avoimuutta. Erikoiset käänteet henkilöityvät puheenjohtajaan, joka on pidellyt haun lankoja käsissään. Hän on pannut uskottavuutensa pantiksi sille, ettei ulkopuolisia, suostumuksensa antaneita nimiä enää nouse. Vaikuttaa siltä, että kollegat hallituksessa ja valtuustossa antavat poliittisesti kokemattoman Kivelän kompastella omaan päättäväisyyteensä.

Kaupunginhallituksen menettely on kiusallinen myös sille, joka kaupunginjohtajaksi lopulta valitaan. Hallituksen suositus olisi ollut poliittisen tuen ja luottamuksen osoitus, jota ilman uusi johtaja joutuu aloittamaan työssään tarpeettoman epävarmalta pohjalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.