Kaupunginhallitus teki juridisesti oikein

Kuopion kaupunginhallitus antoi maanantaina vapaa-ajankeskuksen toimialajohtajalle Jaana Vasankarille kirjallisen varoituksen virkavelvollisuuden vastaisesta käytöksestä. Päätös liittyy Vasankarin saamaan lähestymiskieltoon, jonka Kuopion käräjäoikeus määräsi hänelle. Hovioikeus vahvisti myöhemmin alioikeuden ratkaisun.

Aiemmin kihlakunnansyyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen jutussa, jossa Vasankaria epäiltiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä, virka-aseman väärinkäyttämisestä tai virkavelvollisuuden rikkomisesta. Jutun yksityiskohdat ja syyttäjän ratkaisun perustelut kuten myös lähestymiskieltoa koskevat asiakirjat määrättiin salassa pidettäviksi.

Kaupunginhallituksen yksimielinen päätös oli oikea ja se kestää juridisen tarkastelun. Kaupunginhallitus passitti toimialajohtajan vuosilomalle. Seuraavana prosessissa on Vasankarin kuulemismenettely.

Kaupunginhallitus päätti, että Vasankarin työpiste siirretään pois vapaa-ajankeskuksesta ja hänen tehtäväkuvaansa kaupungin organisaatiossa tarkastellaan uudelleen. Työpisteen siirron taustalla on tuomioistuimen lähestymiskieltoratkaisu. Vasankari oli lähetellyt vapaa-ajankeskuksessa työskentelevälle miestyöntekijälle sähköposti- ja tekstiviestejä, jotka vastaanottaja oli osin kokenut häiritseviksi, asiattomiksi ja intiimeiksi.

Vasankarin paluu toimialajohtajaksi on edelleen mahdollista. Käykö todella näin, se on toinen juttu. Kysymys on myös Kuopion kaupungin imagosta kuntatyönantajana. Kaupunginjohtaja Petteri Parosen mukaan kaupungin johtavalta viranhaltijalta edellytetään asiallista ja nuhteetonta käyttäytymistä kaikessa toiminnassa ja erityisesti suhteessa muihin työntekijöihin. Vasankarin lähestymiskieltoon johtanut toiminta ei ole hyväksyttävää käyttäytymistä tämän asemassa olevalta viranhaltijalta.

Jos Vasakarille asetetaan porttikielto vapaa-ajantoimen johtoon, mitä sen jälkeen ja millä palkalla? Onko Vasankarista enää sellaiseen esimiestehtävään, jossa hänellä on alaisia? Viranhaltijan on nautittava sataprosenttista luottamusta kansalaisten silmissä. Vasankarin harkintakyky on pettänyt. Siksi on kysyttävä, onko hän menettänyt uskottavuutensa. Näyttäisi siltä, ettei Vasankari ymmärrä, kuinka vakavasta asiasta on kysymys.

Vasankari puolustautuu ottamalla maalitaulukseen hyvin tutun kohteen: median. Hän kieltää olevansa julkisuuden henkilö. Näkemys on eriskummallinen. Toimialajohtajat käyttävät suurta valtaa ja ovat nimenomaan julkisuuden henkilöitä. He ovat merkittäviä kunnallisia toimijoita.

Toivottavasti meneillään oleva Vasankari-prosessi herättää ajatuksia laajasti koko maassa. Voi olla, että vastaavantyyppisiä ikäviä tapauksia on pinnan alla muuallakin. Niihin pitää puuttua heti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.