Kaupunkipyöriin on viisasta yhä panostaa

Kuopion kaupungin panostus sähköisiin kaupunkipyöriin on osoittautunut tähän mennessä jymymenestykseksi. Enää ei tarvitse harmitella, että kaupunki ei saanut tarjousta mistään muista kuin sähköpyöristä. Alunperinhän oli tarkoitus, että 150 kaupunkipyörästä vain 50 olisi sähköavusteisia. Kun tarjouksia ei tullut kuin tshekkiläiseltä Homesportilta, sähköavusteiset pyörät tulivat sieltä.

Kaikkiaan 270 000 euron investointia pidettiin varsin hintavana, varsinkin kun ylläpitokustannuksiakin laskettiin kertyvän 185 000 euroa vuodessa. Peruspyöriä olisi varmasti saatu samalla rahalla enemmän. Toisaalta yhtä varmasti voidaan väittää, että kaupunkilaisten ja turistien into pyöräillä ei olisi peruspyörillä ollut likikään niin suurta kuin se on sähköavusteisuuden ansiosta ollut ja silloin halpa hinta olisikin kääntynyt kalliiksi.

Rekisteröityneitä käyttäjiä kaupunkipyörillä on jo 5 200. Käyttökertoja oli jo 6,3 per pyörä joka päivä heinäkuussa, mikä tarkoittaa lähes Helsingin kaupunkipyörien käyttöastetta (Savon Sanomat 12.8.).

Nyt kun alkuaikojen tekniset sovellusongelmat on selätetty, Kuopion kaupungin aikomus Vilkkujen määrän kaksinkertaistamisesta on erittäin kannatettava ajatus samoin kuin se, että pyöräasemien määrää kasvatetaan nykyisestä 26:sta. Kaupunkipyörien hankinta sponsorirahoituksella on järkevä tapa edetä.

Sähköavusteisiin kaupunkipyöriin panostamisen viisaus piilee siinä, että ihmiset liikkuvat aikaisempaa enemmän omin voimin. Vuokrattava pyörä on siksi parempi kuin vuokrattava sähköpotkulauta, joita on käytössä Turussa, Tampereella ja Helsingissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kesälomareissulle kotimaassa tuli hintaa – toki halvemmallakin olisi päässyt

Talouden karu arki vähitellen valkenemassa

Joulu ja olut varmoja matkailuvaltteja

Tarvitsemme liittolaisia

Alas Kiven portaita

SAK:ta ei pidä päästää isännöimään hallitusta

Vetovoimaisuus edellyttää ylläpitotoimia

Viuhka-Suomi

Olen sisällöllinen väliinputoaja

Kuvakukon tapaus herättää paljon kysymyksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.