Kehutaan kaksi naista kerralla

Kehu nainen päivässä, sanotaan.

Savolainen mies, joka muutoin on suupaltin paineessa, menettää puhekykynsä yleensä vain likeisessä naisseurassa. Yleisesti lie tunnettu esimerkiksi savolaisen esileikin kaava: "Kiännähän eukko kylykee..."

On siinä sen verran hellyyttä, että ei sentään akaksi nimitetä.

Vaan tänään on helppo ja itse asiassa hyvin mukavakin kehua naista. Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä teki enemmän kuin miehen työn lopettaessaan loputtoman tuntuisen kiistelyn lääkelaitoksesta ja päättäessään uuden Lääkealan keskuksen sijoituspaikaksi Kuopion.

Edesmennyt tamperelainen kirjailija Lauri Viita kävi aikanaan hakemassa naisen, nuoren ja lahjakkaan runoilijan Aila Meriluodon, Pieksämäeltä.

Viita oli aikamoinen boheemi ja saattoi sen vuoksi vaikkapa unohtaa avaimen kotiin, kun lähti iltalennolle kaupungille.

Tarinan mukaan taas kerran oli käynyt näin. Runoilijan palatessa kaverinsa kanssa pikkutunneilla kotioloihin ei kerrostalon ulko-oven avainta löytynyt mistään. Piti herättää alakerrassa asunut naisihminen ja pyytää häntä apuun. Nainen tuli ja runoilija puhkesi kiitoksiin: - Kun sinä tulet vanhaksi, niin muista, että ainakin me rakastamme sinua!

Jos sopii, rakas ministeri, niin tämän saman me Savon miehet vannomme nyt sinulle - ja ihan selvin päin.

Lääkelaitoksesta käydyssä keskustelussa ei ollut sinällään yllätys, miten voimallisesti ja moniäänisesti valtiollisen laitoksen siirtoa Helsingistä muualle Suomeen vastustettiin pääkaupunkiseudulla. Liki samanlaisia äänenpainoja kuultiin joku vuosi sitten, kun Maaseutuvirastoa alueellistettiin Etelä-Pohjanmaan lakeuksien keskelle Seinäjoelle.

Eläinlääketieteellisen tiedekunnan siirto Helsingin yliopistosta Kuopion yliopistoon noudatteli alkuvaiheiltaan samaa kaavaa kuin nyt lääkelaitoksen muuttopuuhat.

Kuopiossa tiedekunta olisi ollut keskellä karjatalousvaltaista Maito-Suomea ja saanut uudet erinomaiset toimitilat, mutta mikään ei kelvannut helsinkiläisille. Silloinen opetusministeri olisi kyllä kyennyt ratkaisemaan kiistan Kuopion ja koko maan hyväksi, mutta hänellä ei ollut siihen poliittista rohkeutta.

Valitettavasti.

Myrskyn laannuttua ei pitäisi muistella ikäviä asioita. Yksi etelästä singottu syytös upposi kuitenkin niin syvälle sielun syövereihin, että sen haavan parantelussa menee taas oma tovinsa.

Komeasti ulospannussa jutussaan pääkaupungin valtalehti todisteli tilastojen avulla, miten me maakuntien ihmiset olemme heidän. etelän rikkaitten ihmisten, elättejä. Helsingin ja sen naapurikaupunkien verotuloilla pidetään keinotekoisesti hengissä puolta Suomea ja siihen vielä Ahvenanmaa päälle.

Monet suomalaiset ovat lukeneet Kalle Päätalonsa. Yhdessä Iijoki-sarjan osassa kirjailija kertoo siitä, miten nöyryyttävältä tuntui elää "kunnan jauhoilla", kun perheen muut keinot loppuivat isän sairastuessa.

Helsingin Sanomien kirjoituksia lukiessa on tullut tunne, että me kaikki Salpausselän pohjoispuolella elävät olemme tämän päivän päätaloja, joista ei ole muuta kuin riesaa ja kuluja kunnon suomalaisille. Syömme toisten leipää, emmekä osaa edes tuntea nöyryyttä noista armonosoituksista.

Kirjailija Juhani Aho, Iisalmen maaseurakunnan kirkkoherran ja rovasti Theodor Brofeltin poika, oli yksi Helsingin Sanomien edeltäjän Päivälehden perustajista. Samaan joukkoon kuului myös kainuulainen runoilija Eino Leino, joka Päivälehden pakinoitsijana ruoski aikansa yhteiskunnallisia epäkohtia ja kasvatti suomalaista kansallistunnetta.

Mitähän olisivat Juhani Aho ja Eino Leino sanoneet vanhan lehtensä viime aikojen aluepoliittisista aatoksista...? Luulen, että he olisivat hävenneet syvästi.

Juhlan kunniaksi kehun tähän loppuun vielä toisen naisen samalle päivälle.

Professori Laura Kolbe kirjoitti eilisen Helsingin Sanomien mielipidesivulla, että "helsinkiläisenä tunnen erityistä häpeää Kuopiolle annetusta roolista", sillä "kyse on sentään kaupungista, jossa luotiin Suomen sivistyselämän perustaa".

Laura Kolbe luettelee pitkän rivin suomalaisia hengen aatelisia alkaen J.V. Snellmanista ja päätyen Martti Ahtisaareen ja sanoo lopuksi napakasti, että "kaikki viisaus ja osaaminen ei asu Helsingissä!".

Kiitoksia. rakas professori Kolbe! Äitisi Pirkko "Pii" Kolbe ei ollut suotta töissä Savon Sanomissa nuoruutensa kukkeina päivinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.