Kehysriihi ei vielä näy

Yle Uutiset julkisti keskiviikkona Taloustutkimuksella teettämänsä puolueiden kannatuskyselyn. Uutiseksi mittauksesta nostettiin kokoomuksen kannatuksen nousu. Yle kertoi, että keskusta (20,9%) on enää niukasti kokoomuksen (20,3%) edellä. Keskustan suosio on helmikuusta pudonnut 1,9 prosenttiyksikköä ja kokoomuksen noussut 0,9 prosenttisyksikköä.

On kuitenkin pakko kritisoida tapaa, jolla kannatuskysely uutisoitiin. Sivuosaan numeroiden seassa jäi aika, jolloin kysely tehtiin.

Kyselyt ajoittuivat 5.3. ja 1.4. väliselle ajalle eli lähes koko maaliskuulle. Oleellista on huomata, että kyse ei siis mittaa puolueiden suosiota juuri nyt, vaan kertoo jonkinlaisen keskiarvon maaliskuulta.

Hallituksen kehysriihen päätökset julkistettiin 25. päivä maaliskuuta myöhään illalla. Yle Uutisten kannatuskyselyyn vain pieni osa vastasi tämän jälkeen. Kehysriihi ei sen vuoksi ole mukana koko painollaan.

Yle toki kertoi kolme oleellista asiaa. Sote-sovun ja sitä seuranneen kehysriihen jälkeen ”kokoomuksen nousu tasaantui ja keskustan kannatus vähän piristyi”. Kolmas havainto oli, että ”kehysriihi pudotti demarit takaisin alkuvuoden synkkiin lukuihin” eli runsaaseen 15 prosenttiin.

Näiden kolmen havainnon perusteella on mielenkiintoista odottaa kannatuskyselyä, joka kokonaan ajoittuu huhtikuulle.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.