Kehysriihi ei vielä näy

Yle Uutiset julkisti keskiviikkona Taloustutkimuksella teettämänsä puolueiden kannatuskyselyn. Uutiseksi mittauksesta nostettiin kokoomuksen kannatuksen nousu. Yle kertoi, että keskusta (20,9%) on enää niukasti kokoomuksen (20,3%) edellä. Keskustan suosio on helmikuusta pudonnut 1,9 prosenttiyksikköä ja kokoomuksen noussut 0,9 prosenttisyksikköä.

On kuitenkin pakko kritisoida tapaa, jolla kannatuskysely uutisoitiin. Sivuosaan numeroiden seassa jäi aika, jolloin kysely tehtiin.

Kyselyt ajoittuivat 5.3. ja 1.4. väliselle ajalle eli lähes koko maaliskuulle. Oleellista on huomata, että kyse ei siis mittaa puolueiden suosiota juuri nyt, vaan kertoo jonkinlaisen keskiarvon maaliskuulta.

Hallituksen kehysriihen päätökset julkistettiin 25. päivä maaliskuuta myöhään illalla. Yle Uutisten kannatuskyselyyn vain pieni osa vastasi tämän jälkeen. Kehysriihi ei sen vuoksi ole mukana koko painollaan.

Yle toki kertoi kolme oleellista asiaa. Sote-sovun ja sitä seuranneen kehysriihen jälkeen ”kokoomuksen nousu tasaantui ja keskustan kannatus vähän piristyi”. Kolmas havainto oli, että ”kehysriihi pudotti demarit takaisin alkuvuoden synkkiin lukuihin” eli runsaaseen 15 prosenttiin.

Näiden kolmen havainnon perusteella on mielenkiintoista odottaa kannatuskyselyä, joka kokonaan ajoittuu huhtikuulle.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.