Keitele Group näyttää mallia muillekin sahoille

Eteläpohjalaiset saivat vuorostaan kuulla hyviä uutisia maanantaina, kun Keitele Forest kertoi ostavansa alajärveläisen Myllyahon Saha Oy:n konkurssipesältä maa-alueet, rakennukset ja irtaimiston.

Siitä ei ole kuin kaksi kuukautta, kun Keiteleen sahakonserni ilmoitti perustavansa Kemijärvelle sahan ja puutuotetehtaan.

Kun olemassaoleva ja suunniteltu sahauskapasiteetti lasketaan yhteen, saadaan luvuksi 860000 kuutiota, josta ensi vuonna on käytössä 700000 kuutiota.

Jo ensi vuonna konserni ostaa pyöreää puuta 1,2 miljoonaa kuutiota. Määrä kasvaa helposti 1,5 miljoonaan lähivuosina, kunhan investoinnit valmistuvat. Sahatavarasta vähintään puolet menee jatkojalostukseen, josta tulee esimerkiksi sormijatkettua sahatavaraa ja liimapuuta.

Vuonna 2015 konserni tavoittelee 200 miljoonan euron liikevaihtoa. Viime vuonna liikevaihto oli 114,5 miljoonaa euroa.

Tuotannon lukuja tärkeämpää Keitele Groupille on se, että konserni kykenee vastaamaan kasvavaan kysyntään Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä ja Kaukoidässä. Edelleen konserni pitää tiukasti kiinni päätöksestään jatkojalostaa puolet kaikesta sahatavarasta.

Kannattava sahaustoiminta on ollut Suomessa hyvin harvinaista. Keiteleen sahakonsernilta tuloksenteko on onnistunut lähes poikkeuksetta joka vuosi.

Suurin menestyksen selittäjä lienee se, että Keitele Group on etsinyt ja myös löytänyt sahatavaralle asiakkaat, jotka ymmärtävät sen arvon. Alajärveläissahan konkurssia selittänee sama mikä selittää hyvin monen muun sahan jatkuvia tappioita: hyvästä raaka-aineesta on tehty hyvää sahatavaraa, mutta myyty se väärille markkinoille halvalla.

Sahayrittäminen olisi kovin helppoa, jos kannattavuus paranisi pelkästään päättämällä ryhtyä perimään oikeilla markkinoilla oikeita hintoja. Yli kolmenkymmenen vuoden määrätietoinen asiakaslähtöisyys selittää menestystä. Tänä vuonna sahakonserni lyö jälleen entiset ennätykset. Liikevaihto kasvaa ja tulos paranee.

Viime vuonna Suomen metsissä hakattiin 52 miljoonaa kuutiota puuta. Metsät kasvoivat samaan aikaan 104 miljoonaa kuutiota. Kansallisen metsäsuunnitelman mukaan kestävä hakkuumäärä olisi 75 miljoonaa kuutiota. Luvut todistavat, että Keitele Groupille riittää puuta. Riittäisi monelle muullekin sahalle.

Lähivuosien kasvua Keitele Group odottaa Pohjois-Afrikan maista. Kaasun ja öljyn rikastuttamat Tunisia, Marokko, Libya ja Algeria ostavat pian paljon nykyistä enemmän sahatavaraa. Samaan seuraan kuuluu myös Turkki sekä Egypti. Kaikille noille maille on yhteistä se, että nuorta väkeä on paljon.

Heti kun Yhdysvalloissa asuntorakentaminen palaa normaalille tasolle, Kanadan sahatavara suuntautuu sinne, mikä merkitsee Japanin ja Kiinan markkinoiden kysynnän kohdistumista mm. suomalaissahojen tuotteisiin. Tilaisuuteen on syytä varautua kuten Keitele Group.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.