Kelan johtajaksi pätevin hakija

Nokiassa kannuksensa hankkineen Lauri Kivisen nimittäminen Yleisradion toimitusjohtajaksi on jälleen kirvoittanut keskustelun poliittisista virkanimityksistä. Kivisen oma poliittinen tausta on ohut - hän on toiminut kokoomusnuorissa - mutta nimitystä on siitä huolimatta arvioitu puoluepoliittiseksi, koska ilman jatkopestiä jäi sosiaalidemokraatti Mikael Jungner. Näinkin tietysti voi ajatella, vaikka hedelmällisempää olisi etsiä syitä Jungnerin sivuuttamiseen muualta kuin hänen puoluekannastaan.

Varsinkin sosiaalidemokraatit tuohtuivat Kivisen valinnasta. Koville otti ennen kaikkea se, että SDP menetti puolueelle nelisenkymmentä vuotta kuuluneen läänityksen. Keskustelun tuoksinassa demarivaikuttajilta taisi unohtua se, että Kivisen valitsi Yleisradion hallitus, jossa yksimielistä ratkaisua oli tekemässä myös SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Backman.

Ymmärrettävää kuitenkin on, että sosiaalidemokraatit odottavat mielenkiinnolla, miten Jorma Huuhtaselta tänä vuonna vapautuvan Kelan pääjohtajan virka täytetään. Kelaa voi verrata Yleisradioon, molemmat ovat eduskunnan alaisia laitoksia. Kelan pääjohtajan nimittää kuitenkin tasavallan presidentti Kelan valtuutettujen esityksestä.

Kelaa on totuttu pitämään keskustan läänityksenä. Nytkin on uumoiltu, että keskustalaista Huuhtasta seuraisi keskustalainen poliitikko. Tehtävää on soviteltu sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälälle, mutta onpa mainittu myös ympäristöministeri Paula Lehtomäen nimi.

Hyvä olisi, jos uuden pääjohtajan valintaa ei tällä kertaa ratkaisisi puoluekanta, vaan pätevyys. Se olisi osoitus uudesta ja terveemmästä poliittisesta kulttuurista. Pallo on Kelan valtuutetuilla. Heidän pitäisi tehdä esitys, joka kestää kriittisen tarkastelun.

Puoluekanta ei luonnollisesti voi olla rasite, joka estäisi muuten pätevimmän hakijan nousun pääjohtajaksi. Puoluetoiminta ei kuitenkaan voi olla myöskään ratkaiseva meriitti. Kelan korkeimmaksi johtajaksi pitää olla mahdollisuus kivuta myös politiikan ulkopuolelta.

Onnetonta olisi, jos pääjohtajan valinnasta tehtäisiin sellainen puoluepoliittinen näytelmä kuin on jo väläytelty. Kelan valtuutetut esittäisivät tehtävään keskustalaista poliitikkoa, jota tasavallan presidentti ei kuitenkaan nimittäisi. Valtuutettujen on huolehdittava, että heidän tekemänsä esitys on niin hyvin punnittu, että se kestää myös nimittäjän arvioinnin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.