Kello ja kalenteri kauppaan

Olemmeko onnellisempia vai onnettomampia nyt, kun ostoksilla voi käydä melkein koska tahansa? Veikkaisin, ettei asia hetkauta kovinkaan monia.

Aukioloista käytiin ankara vääntö viime vuonna. Suunnitelmat saivat ammattijärjestöt, mutta myös kauppiaat älähtelemään.

Kauppojen aukiolo olisi pitänyt kokonaan vapauttaa. Näin ei tapahtunut. On edelleen tarkasti säädelty, minkälainen kauppa saa milloinkin pitää ovensa ovensa auki.

Uusi laki on yhä naurettavaa näpräilyä neliöillä, juhlapyhillä ja kellonajoilla. Liikenneasemaketju ABC keksi heti, kuinka kiertää lakia. Ketju pilkkoi ainakin Etelä-Savossa näppärästi myymälöitään muoviseinillä pienimmiksi yksiköiksi ja saa nyt pitää ovensa vapaammin auki.

Siwa-ketju muutti jo aiemmin osan myymälöistään "kioskeiksi" ja venytti muutokselle aukioloaikoja. Myymälöihin tehdyt muutokset osoittavat tarpeen vapauttaa aukioloajat kokonaan. Kukahan muutokset maksaa? Epäilen, että viime kädessä kuluttajat.

Laki jätti kokonaan aukiolosäädösten ulkopuolelle vain alle 100 neliömetrin suuruiset myymälät, joissa ei ole myynnissä yli 200 euron hintaisia tuotteita. Mihin moinen hintayläraja perustuu? Onko takana pelko, että kansa tuhlaa yön pimeinä tunteina holtittomasti rahansa?

Liikeaikalaki ei rajoita lainkaan apteekkien, kioskien, autokauppojen, huoltoasemien, kukkakauppojen, taidemyyntiliikkeiden, eikä satamissa ja lentokentillä olevien, vain matkailijoille tarkoitettujen myymälöiden aukioloa, ja miksi ihmeessä rajoittaisi?

Alle 400 neliön kokoisia kauppoja koskevat puolestaan vain juhlapäivien aukioloajoista annetut säännökset. Pienet ruokakaupat hyödyntävät jo innokkaasti mahdollisuutta laajempaan aukioloon ja hyvä niin. Kauppaa voi tehdä niissä nykyisin vaikka kellon ympäri.

Tällä hetkellä väännetään enää siitä, venyykö myyjien työehtosopimuksen mukainen työaika yhteentoista asti illalla ja jääkö yötyö vapaaehtoiseksi.

Yli 400 neliön suuruiset vähittäiskaupat sekä parturi-kampaamoliikkeet saavat sitä vastoin olla auki vain arkisin kello 7-21, lauantaisin kello 7-18 ja sunnuntaisin kello 7-18. Isänpäivän ja jouluaaton välillä sunnuntaiaukioloaika venyy iltayhdeksään asti.

Kirkollisina juhlapäivinä, vappuna, itsenäisyyspäivänä sekä äitien- ja isänpäivinä myymälöiden ovet on pidettävä säpissä. Uudenvuoden- ja vapunaattoina sulkemisaika on kello 18 ja jouluaattona jo kello 12. Onko tämä muka vapautta?

Välillä tuntuu, että osa kauppiaista käsitti lain niin, että liike on pakko pitää auki, vaikka kauppa ei kävisi. Laki säätelee vain maksimiaukioloikoja.

Elämme edelleen yhteiskunnassa, missä itsenäinen kauppias voi itse päättää lain sisään mahtuvat aukioloajat. Ketjukauppiaat ja liikekeskusten yhteisiin aukioloaikoihin sitoutuneet erikoiskauppiaat ovat tosin tästä poikkeus.

Jos kauppa käy, järkevä kauppias pitää ovensa auki, jos ei käy, ovet pysyvät kiinni. Yrittäjähän se on kauppiaskin, eikä yrittämistä pitäisi hankaloittaa lakipykälillä.

Sunnuntaiaukiolojen vastustajat vetivät aikoinaan keskusteluun myös kirkon. Sunnuntain pyhittäminen valtauskontoon vedoten ei ole mielestäni kovin nykyaikaista.

Suurimmat ostoskeskukset ovat vastaamassa huutoon. Espoon Iso Omena suunnittelee yhdessä paikallisen Olarin seurakunnan kanssa jumalanpalvelusten aloittamista ostoskeskuksen kappelissa. Isossa Omenassa ja parissa muussakin ostoskeskuksessa on jo nimikkopapit.

Kuinka kaukana on aika, kun kirkko jakaa jumalanpalveluksissa alennuskuponkeja sunnuntaishoppailijoille?

Kirjoittaja on Savon Sanomien Keski-Savon toimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Neljä metriä on liian vähän, kun viuhtojia on paljon

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.