Kenen asialla EK on?

Elinkeinoelämän keskusliitto EK katsoo, ettei tietosuojavaltuutetulle saisi antaa oikeutta tehdä tarkastuksia yhtiöissä, joissa työntekijöiden sähköpostiliikennettä tarkkaillaan niin sanotun Lex Nokian nojalla. EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs totesi TV1:n Ykkösaamussa lauantaina, ettei sähköisen viestinnän tietosuojalaissa ole määräystä, joka oikeuttaisi tällaisiin tarkastuksiin. Sähköisen viestinnän tietosuojalaki tulee voimaan kesäkuun alussa. Se antaa yrityksille ja yhteisöille oikeuden seurata sähköpostiliikenteen tunnistamistietoja.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) katsoo, että tarkastusoikeus perustuu henkilötietolakiin. Samaa mieltä on tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Näin ollen tietosuojavaltuutetulla on oikeus tarkastuksiin. Liikenne- ja viestintäministeriö on puolestaan EK:n linjoilla.

EK ajoi Lex Nokiaa kuin "käärmettä pyssyyn" ja sai tahtonsa läpi. Nyt sama runnova linja jatkuu. Tuntuu varsin erikoiselta, että niinkin arvostettu järjestö kuin EK vastustaa laillisuusvalvontaa. EK ajoi ensin Lex Nokian läpi eduskunnassa ja nyt, kun lakia pitäisi ryhtyä valvomaan, järjestö haluaisi pistää kontrollin jäihin. Miksi? Onko EK:lla oma lehmä ojassa?

Jo Lex Nokian valmisteluvaiheessa ilmeni, että työnantajilla olivat kovat piipussa. Ruuti ei sitten lain eduskuntakäsittelyn ole kostunut. Päinvastoin. Jos EK nytkin saa tahtonsa läpi, kansalaiset kysyvät oikeutetusti, toteutuuko samanarvoisuus lain edessä. Voiko joku yhteiskunnan taho sanella eduskunnalle, mitä voi tehdä ja mitä ei?

EK saivartelee, ettei sähköisen viestinnän tietosuojalaissa ole määräystä tietosuojavaltuutetun tarkastusoikeudesta.

Onkohan EK tutustunut henkilötietolakiin? Se voisi antaa järjestölle pohjaa kannanotoille, kun keskustelua käydään Lex Nokian valvonnasta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.