Kenen asialla EK on?

Elinkeinoelämän keskusliitto EK katsoo, ettei tietosuojavaltuutetulle saisi antaa oikeutta tehdä tarkastuksia yhtiöissä, joissa työntekijöiden sähköpostiliikennettä tarkkaillaan niin sanotun Lex Nokian nojalla. EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs totesi TV1:n Ykkösaamussa lauantaina, ettei sähköisen viestinnän tietosuojalaissa ole määräystä, joka oikeuttaisi tällaisiin tarkastuksiin. Sähköisen viestinnän tietosuojalaki tulee voimaan kesäkuun alussa. Se antaa yrityksille ja yhteisöille oikeuden seurata sähköpostiliikenteen tunnistamistietoja.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) katsoo, että tarkastusoikeus perustuu henkilötietolakiin. Samaa mieltä on tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Näin ollen tietosuojavaltuutetulla on oikeus tarkastuksiin. Liikenne- ja viestintäministeriö on puolestaan EK:n linjoilla.

EK ajoi Lex Nokiaa kuin "käärmettä pyssyyn" ja sai tahtonsa läpi. Nyt sama runnova linja jatkuu. Tuntuu varsin erikoiselta, että niinkin arvostettu järjestö kuin EK vastustaa laillisuusvalvontaa. EK ajoi ensin Lex Nokian läpi eduskunnassa ja nyt, kun lakia pitäisi ryhtyä valvomaan, järjestö haluaisi pistää kontrollin jäihin. Miksi? Onko EK:lla oma lehmä ojassa?

Jo Lex Nokian valmisteluvaiheessa ilmeni, että työnantajilla olivat kovat piipussa. Ruuti ei sitten lain eduskuntakäsittelyn ole kostunut. Päinvastoin. Jos EK nytkin saa tahtonsa läpi, kansalaiset kysyvät oikeutetusti, toteutuuko samanarvoisuus lain edessä. Voiko joku yhteiskunnan taho sanella eduskunnalle, mitä voi tehdä ja mitä ei?

EK saivartelee, ettei sähköisen viestinnän tietosuojalaissa ole määräystä tietosuojavaltuutetun tarkastusoikeudesta.

Onkohan EK tutustunut henkilötietolakiin? Se voisi antaa järjestölle pohjaa kannanotoille, kun keskustelua käydään Lex Nokian valvonnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.