Kenen ehdoilla?

Keskisen ja eteläisen Euroopan arkielämän sekoittanut maakaasukriisi ei ota ratketakseen. Neuvotteluja on kyllä käyty ja niissä sovittu kaasuhanojen avaamisesta heti seuraavana päivänä. Käytännössä venäläistä kaasua ei ole kuitenkaan saatu virtaamaan Ukrainassa olevan putkiston läpi länteen. Näin ei saisi olla, mutta niin vain on.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev vetosi osaltaan perjantaina Euroopan maihin, että ne auttaisivat löytämään ratkaisun kaasuneuvotteluihin. Viime päivien aikana on kuitenkin käynyt ilmi, ettei ratkaisu ole kiinni EU:n tahdosta.

Unioni on jo patistanut kaiken aikaa kiistan osapuolia Venäjää ja Ukrainaa nopeasti sopuun ja tarjonnut avuksi tarkkailijoitaan. Ratkaisun avaimet eivät ole EU:ssa tai Ukrainassa, vaan ennen muuta presidentti Medvedevin omassa maassa.

Venäläisten omienkin tulkintojen mukaan kiistan lankoja pitää tiukasti käsissään pääministeri Vladimir Putin, joka näin haluaa näyttää, kenellä on todellinen valta maassa. Jos Putin tahtoo, kaasu kulkee. Jos ei, putki pysyy tyhjänä.

Medvedev toimi ennen presidentiksi ylenemistään kaasuyhtiö Gazpromin johdossa, joten hänellä lienee edelleenkin läheiset suhteet yhtiöön. Hyvällä syyllä voi kysyä, mitkä mahtavat olla tällä hetkellä Venäjän presidentin ja pääministerin keskinäiset välit, jos presidentti katsoo aiheelliseksi pyytää kiistan ratkaisuun ulkopuolista apua.

Jos eivät liene suhteet kohdallaan Kremlissä, eivät ne ole sitä myöskään Euroopan unionissa. Pienistä yksittäisistä asioista EU kyllä pystyy tehtailemaan liukuhihnalla pilkuntarkkoja direktiivejä. Suurissa asioissa se on niin hajallaan kuin isot jäsenmaat suinkin haluavat. Muuttaneetko edes uusi perussopimus tätä valitettavaa tosiasiaa, jos irlantilaiset sattuvat hyväksymään sen uusintaäänestyksessään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.