Kenttä selkiytymässä

Päätöksiä korkeakoululaitoksen rakenteellisesta kehittämisestä odotetaan pian. Itä-Suomesta katsottuna suuria kysymyksiä on ollut kaksi: Itä-Suomen yliopiston tutkinnonanto-oikeus kauppatieteissä ja hammaslääkärikoulutus.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) on nyt antanut erikoislaatuisen lupauksen. Hän ajaa Kuopion yliopistoon ammattikorkeakoulumaista hammaslääkärikoulutusta eli opetusta ilman tutkimusta (SS 1.2.). Perinteisesti tutkimus ja opetus kulkevat yliopistoissa tiiviisti käsi kädessä. Kysymysmerkkejä jää elämään.

Kauppatieteisiin liittyen opetusministeri Sari Sarkomaalta (kok.) ei ole odotettavissa hyviä uutisia. Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtoriksi keskiviikkona valittu professori Ilkka Pöyhönen huomauttaa tietävänsä, että opetusministeri vastustaa kaikkia uusia tutkinnonanto-oikeuksia (SS 31.1.). Itä-Suomen yliopiston pyrkimyksille voidaan ryhtyä kaivamaan hautaa. Absurdi tilanne jatkuu.

Ammattikorkeakoulukentässä Joensuun ja Kuopion akseli vahvistuu. Mikkelin ammattikorkeakoulussa katseet ovat kääntyneet kaakkoon. Myös Sarkomaa on ilmoittanut esittävänsä, että Mikkelin, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulut muodostavat strategisen liittouman Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa (Länsi-Savo 29.1.).

Itäisessä Suomessa korkeakoulutuksen kenttä on hahmollaan. Kuvio ei ole paras mahdollinen, mutta sen kanssa on elettävä.

Yhden hyvän uutisen Sarkomaa on itäsuomalaisille tuonut. Hän ei esitä opettajakoulutuksen lakkauttamista Savonlinnasta, vaan toteaa arvostavansa sitä merkittävänä osana Itä-Suomen yliopistoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Halpa pesukone ei ollutkaan halpa

Yksilökeskeisyys luomyös yksinäisyyttä

Aika ei ollutvielä kypsä hyönteisruualle

Mitä olikaan musta hiili?

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Naton haasteena muuttaa määrärahat laaduksi

Lyhyt kaava

Luottamus on kivijalka

Tullin ansiosta netistä tuli turvaton huumekauppiaille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.