Kerjäläiset tulevat

Poliisi, maahanmuutto-, sosiaali- ja terveysviranomaiset arvioivat, että Romaniasta rantautuu Suomeen merkittävä määrä kerjäläisiä. Valtaosa heistä saapunee maahan viimeistään toukokuussa. Satoja jäänee pääkaupunkiseudulle. Loput lähtevät kerjuulle maakuntakaupunkeihin, muun muassa Kuopioon.

Kerjäläiset ovat lähinnä köyhistä oloista lähteviä Romanian romaneja. Nämä väittävät, että heitä syrjitään kotimaassaan. Esimerkiksi työnsaanti on vaikeaa. He syyttävät kotimaansa valtaväestöä ja viranomaisia rasismista.

Kerjäläisongelma ei koske pelkästään Suomea. Myös monet muut EU-maat ovat kohdanneet kerjäläiset. Havaintoja heistä on tehty esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa. Ilmiö on Suomessa melko uusi.

On oikein, että sisäministeriö asetti perjantaina työryhmän, joka paneutuu kerjäläisongelmaan. Tavoitteena on ohjata eri viranomaisia toimimaan yhdenmukaisesti. Työryhmä tekee tarvittaessa ehdotuksia lainsäädännön muuttamiseksi.

Kerjäläiset liikkuvat usein perheittäin. Mukana on lapsia, jopa sylivauvoja. Suomen lastensuojeluviranomaisilla on mahdollisuus puuttua alaikäisten kerjuuseen ja näin on myös esimerkiksi Helsingissä tehty. Menettely on oikein ja se on lainmukaista.

Kerjäläisongelma on monisäikeinen. Kysymyksessä ovat vähäosaiset ihmiset, joilta puuttuu koulutus. Heidän kielitaitonsa on vaatimaton. He ovat varattomia ja kodittomia.

SM:n työryhmän yksi tehtävä on myös selvittää, kuinka kerjäläisten alaikäiset lapset majoitetaan. On myös mahdollista, että osa Suomeen tulevista kerjäläisistä on ihmiskaupan uhreja. Onkin tärkeää varmistaa heidän turvallisuutensa.

Toisaalta poliisilla riittää myös haastetta seurata, syntyykö kerjäläisaallon myötä lieveilmiöitä kuten rikollisuuden kasvua. Epäkohtiin tulee puuttua välittömästi lain suomissa puitteissa.

Kerjääminen ei sinällään ole lainvastaista. EU:n vapaan liikkuvuuden periaatteen nojalla Suomeen voi tulla kuka tahansa Euroopan unionin kansalainen. Kerjäläisten ilmestyminen suurimpien kaupunkien kaduille ja toreille on joka tapauksessa aiheuttanut hämmennystä kansalaisissa.

Suuret suomalaiset kaupungit pitivät viikon loppupuolella seminaaria, jossa käsiteltiin kerjäläisilmiötä. Perussanoma on, ettei kerjäläisille tulee antaa rahaa. Paras keino auttaa heitä on suunnata varoja viranomaisten kautta kerjäläisten lähtömaahan ja näin parantaa heidän elinolojaan.

Seminaarin järjestäminen oli paikallaan, ja siihen osallistuneet saivat varmasti eväitä, kuinka kerjäläisongelmaa tulee hoitaa. Tapahtumaan osallistui useita maakuntakaupunkien edustajia. Kuopion edustajat puuttuivat tapahtumasta.

Miksi?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.