Kesä on kaivattua uudistumisen aikaa

Kansakunnan henkinen tila ei ole juuri nyt mitenkään häävi tai kehuttava. Eduskuntavaalit ja niiden jälkeiset tapahtumat ovat luoneet maahan poikkeuksellisen kovia jännitteitä, joiden purkamiseen ei johtavilla poliitikoilla näytä olevan keinoja.

Poliittiset jännitteet vain kasvavat, kun uusi kuuden puolueen hallitus esittelee alustavan ohjelmaluonnoksensa seuraavalle neljälle vuodelle. Tulossa olevat veronkorotukset, valtion menojen leikkaukset ja kuntakentän mullistukset johtavat väistämättä ankariin vastalauseisiin saati, kun vaalit voittaneet perussuomalaiset jäävät oppositioon yhdessä keskustan kanssa.

Perinteisesti suomalaiset ovat osanneet "suhtautua" myös vaikeisiin ratkaisuihin. Viime aikoina on kuitenkin alkanut tuntua, että kansalaisten asenteet olisivat tässä katsannossa muuttuneet. Suomalaisten entinen pitkä pinna on lyhentynyt olennaisesti ja joiltakin kadonnut jopa tykkänään. Järjestöjen ja yhteisöllisyyden luvatusta maasta on tullut yksilöitten temmellyskenttä, jossa jokainen ajattelee ensimmäisenä omaa etuaan.

Jos kansakunnan henkinen kehitys jatkuu tämänkaltaisena, Suomen käy huonosti. Pienen kansan voima on sen yhtenäisyydessä, tämän on kansakunnan historia todistanut kerta toisensa perään.

Poliittiset auktoriteetit ovat menettäneet Suomessa arvovaltaansa, ja valitettavasti poliitikkojen itsensä ansiosta. Ei ole toimittu niinkuin kansalaisten valtakirjalla toimivien vastuuhenkilöitten pitäisi toimia - ei omaksi eduksi, vaan yhteiseksi hyväksi.

On ikävää, jos poliittinen riitely ja jatkuva epäilys jäävät jäytämään pysyvästi suomalaisten yhteiskunnan perusteita. Valitus- ja paheksumiskierteen katkaisemiseksi tarvittaisiin nyt kipeästi uusia ajatuksia ja virkistäviä vaihtoehtoja.

Kun talouselämä ja politiikka eivät kykene niitä tarjoamaan, olisi syytä kokeilla jotain muuta, kuten vaikkapa taidetta, jota Suomen kesä on nyt tulvillaan.

Kuopio tanssii ja soi -viikon taiteellinen johtaja Jorma Uotinen puhui viisaita sanoja torstain Savon Sanomissa: - Taiteen avulla voimme eläytyä toisen ihmisen osaan ja näin ymmärtää erilaisuutta. Emme voi enää palata menneeseen ja tehdä vain huopatossuja toisillemme.

"Ymmärtää erilaisuutta". Juuri sitä tarvitaan tämän päivän Suomessa, joka on osoittanut uhkaavia eristäytymisen merkkejä ja jopa suoranaista vierasvastaisuutta. Kuka on saanut kansalaiset luulemaan, että vientiteollisuudesta elävä maa voi elää Euroopan reunalla eristyksissä kuin muinaiset kiinalaiset muurinsa takana?

On hieno juttu, että meillä savolaisilla on kesäiset tanssiviikkomme, oopperajuhlamme ja muut musiikkijuhlamme, joissa saamme kokea suoran ja elävän yhteyden parhaaseen, mitä maailmalta on saatavissa. Hengähä tok', sanovat suonenjokiset maankuulussa tunnuslauseessaan. Sitä sopii nyt kaikkien savolaisten ja suomalaisten kokeilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.