Kesäksi tyhjän päälle

Tänä kesänä monen hakijan sähköpostit ovat täyttyneet "Kiitos ei, parempi onni ensi kerralla" -viesteistä. Yritysten lomauttaessa vakituista henkilökuntaansa katoaa jokaisen lomautusuutisen myötä myös useita kesätyöpaikkoja.

Tulevana kesänä kesätyöpaikkoja onkin tarjolla lähinnä kunnallisella sektorilla, eikä silläkään saralla taideta päästä lähellekään normaalivuosien työllistämismääriä.

Monelle opiskelijalle kesätyöt olisivat äärimmäisen tärkeitä oman alan työkokemuksen kerryttämisen lisäksi myös taloudellisesti. Opintotuki ei nykyisellään riitä ilman opintolainaa elämiseen, joten kesätöiden tuomat tienestit ovat usein vähintäänkin tarpeellisia.

Tosiasia kuitenkin on, että tänä kesänä poikkeuksellisen moni jää ilman oman tai edes jonkin alan kesätöitä. Opiskelijan on helppo pudota tyhjän päälle kesäsuunnitelmien pettäessä, sillä kesällä opiskelija voi nostaa opintotukea vain omaan tutkintoon kuuluvien opintojen suorittamiseen.

Pelkkään lomailuun opintotukea ei opintotukilainkaan mukaan voi koskaan käyttää, sillä jokaista nostettua tukikuukautta kohden tulee opintorekisteriin kertyä tietty määrä opintopisteitä.

Aidan alla on kuitenkin toistaiseksi tilaa, joten opintotukea voi nostaa myös kesällä opintosuunnitelmaa vastaan. Opiskelijan omalle vastuulle jää varmistaa, että opintopistekertymä riittää koko vuoden tasolla tukikuukausien nostamiseen.

Tukikuukausia on käytettävissä rajallinen määrä, joten joskus voi olla ihan varteenotettava vaihtoehto nostaa kesällä pelkkää asumislisää. Tukee kivasti vuokranmaksua, ei kuluta opintotukikuukausia ja on jopa lakien mukaan mahdollista. Opintojen on kuitenkin edettävä, onhan opintotuki edelleen vastikkeellinen etuus.

Opintotuki on osa sosiaaliturvaa, ja sen periaatteena on pidetty sitä, että tukea saavat ne, jotka sitä tarvitsevat.

Se ei ole palkkaa opiskelusta, eikä sitä viime aikojen suuntauksesta huolimatta tulisi mitoittaa opintomenestyksen mukaan. Jos nopeasta valmistumisesta halutaan jollain rahallisella porkkanalla tukea, ei sitä tulisi kustantaa opintotukivaroin.

Jokaisella on Suomen lakien mukaan oikeus riittävään toimeentuloon. Ensisijaisesti toki jokaisen tulisi huolehtia omasta toimeentulostaan, mutta silloin kun yhteiskunnan tukea tarvitaan, tulee sitä myös jokaisen perustellusti pystyä saamaan.

Viimesijainen taloudellinen tuki on aina toimeentulotuki, minkä myöntäminen on tällä hetkellä kuntien sosiaalitoimien vastuulla. Taantuman myötä toimeentulotuen asiakkaiden määrä on varmasti kasvanut, eikä sitä varmasti helpota opiskelijoiden huono kesätyötilanne.

Jokaisella, niin myös opiskelijalla on oikeus toimeentulotukeen tilanteen niin vaatiessa.

Elämme turvallisessa yhteiskunnassa, sillä hyvinvoinnin myötä rakennettu sosiaaliturvajärjestelmä on tarkoitettu huolehtimaan tukea tarvitsevista.

Vielä muutama lama sitten jokainen oli ja eli omillaan, ilman nykyisen kaltaista yhteiskunnan tukijärjestelmää. Taantuma tulee yhteiskunnalle kalliiksi, mutta onneksi järjestelmän pitävät pyörimässä vielä aika monet veronmaksajat.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalisihteeri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.