Kesällä kuusen alle

Älkää kantako huolta kuopiolaiset, Kuopio kyllä mainittiin Nobelin rauhanpalkinnon jakajaisissa Oslossa viime keskiviikkona.

Viipuri, Kuopio ja Oulu - siinä Martti Ahtisaaren lapsuuden ja nuoruuden kolme kaupunkia, jotka kukin ovat jättäneet jälkensä häneen. Oululaiset pitävät nobelistia omana poikanaan yhtä lailla kuin kuopiolaiset, mutta Nobel-juhlilla kuullun mukaan kaikkein tärkein kaupunki oli kuitenkin se, jota meillä suomalaisilla ei enää ole: Viipuri.

Kerta toisensa perään Ahtisaari kertoi Norjassa, miten sodan aiheuttama pakkolähtö Viipurista ja Karjalasta on auttanut häntä ymmärtämään maailman muita pakolaisia.

Ahtisaari oli palkintojuhlan aattoiltana mukana Suomen Norjan suurlähettilään Peter Stenlundin järjestämillä illalliskutsuilla.

Se oli yksi harvoista tilaisuuksista, joissa juhlakalu sai olla hetken omiensa seurassa. Hyväntuulinen, kiireetön Ahtisaari kätteli kaikki kutsutut ja vaihtoi sanan, kaksi ja joskus vähän enemmänkin.

Kun muita umpisavolaisia ei ollut läsnä, käytin tilaisuutta hyväkseni ja onnittelin nobelistia sekä Kuopion että koko Savon puolesta. Kai se oli sallittua paremman puutteessa...?

Tarinoimme hetken viime kesäkuisesta tapaamisesta Ahtisaaren lapsuuden kotinurkilla, kuusen juurella Kuopion vanhalla kasarmialueella. Muinoiset "kasarmin kakarat" ovat pitäneet yhteyttä keskenään maailmalle hajottuaankin, ja jos asiat ovat yhtään kiinni Ahtisaaresta, niin pitävät edelleen.

- Kyllä minä yritän ensi kesänäkin tulla Kuopioon, Ahtisaari lupasi.

Tuhansien tuntemattomien norjalaisten joukossa oli Ahtisaarta juhlimassa myös pieni joukko tuttuja suomalaisia. Presidentin lähipiiriin kuuluvina olivat mukana muun muassa Helsingin piispa Eero Huovinen, Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg ja ministeri Jaakko Iloniemi.

Pitkän linjan diplomaatti Iloniemi muisteli maailman maineeseen noussutta ystäväänsä, että "minähän hänet palkkasin ensimmäisenä töihin ulkoministeriöön vuonna 1965".

Kysyttiin Iloniemeltä, millä perusteilla hän uskalsi ottaa Ahtisaaren hoitamaan valtakunnan kehitysmaapolitiikkaa.

Ministeri sanoi, että yhtenä syynä oli se, että Ahtisaarella oli kokemusta kehitysyhteistyöstä ruotsalaisten palveluksessa Pakistanissa.

- Mutta eniten minuun teki vaikutuksen hänen päättäväisyytensä, Iloniemi sanoi.

Ahtisaaren ulkoisen olemuksen perusteella harva osaisi määritellä tämän päällimmäiseksi avuksi päättäväisyyttä. Mutta viisaana miehenä Iloniemi katsoi siis miehen sisälle - eikä huonosti katsonutkaan.

Venäjällä ei Ahtisaaren Nobel ole saanut kiitosta. Päinvastoin rauhanmies on julistettu siellä "sodanlietsojaksi".

Aika erikoinen syytös, melkein saman sarjan puhetta kuin aikanaan kuullut maininnat Mainilan laukauksista talvisodan edellä.

Ahtisaaren puolustukseksi on sanottava, että venäläisten mielestä Nobel-komiteat ovat valinneet kautta aikain myös venäläiset nobelistit väärin.

Kirjallisuuden nobelistit Boris Pasternak ja Alexander Solzhenitsyn olivat ehdottomasti vääriä valintoja Kremlin vallanpitäjien mielestä. Yhtä väärin on ollut antaa rauhan Nobel toisinajattelevalle ydinfyysikolle Andrei Saharoville tai Neuvostoliiton viimeiselle presidentille Mihail Gorbatshoville.

Iltapäivälehti herätteli loppuviikosta "Nobel-skandaalia", kun palkittu ei ollut kutsunut muka presidentti Tarja Halosta Osloon.

Paikan päällä Oslossa ei vanhan uutismiehen nenä haistanut mitään skandaalinkäryä.

En tiedä, mitkä ovat kahden presidentin henkilökohtaiset suhteet. Juhlia seuranneena olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että oli Tarja Halosen kannalta oli varmasti paljon parempi, ettei hän ollut mukana kuuntelemassa toistuvia puheita Viipurista, Karjalaista ja ihmisten ajamisesta pois heidän kotiseudultaan.

Väistämättä joku olisi kysynyt myös nykyisen presidentin kantaa Karjalan asiaan, ja se olisi ollut tietenkin melkoista sananpyörittelyä.

Nyt Ahtisaari sai puhua vapaasti, mitä hänellä oli sydämellään lapsuudestaan, ja Tarja Halonen pitää hänkin omana tietonaan, mitä hänellä on sydämellään Ahtisaaren sanomisista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.