Kesällä sataa ja paistaa

Ilmatieteen laitos joutui maanantaina perumaan antamansa sadevaroitukset. Sateita ja ukkospuuskia saatiin silti eri puolilla maata, mutta ne jäivät odotettua pienemmiksi. Hyvä niin.

Vielä viime viikolla suomalaisia varoitettiin helteistä. Kuumaa olikin, ja erityisesti sairailla ja vanhuksilla saattoi olla hankalaa.

Mitään kovin erikoista lämpimien säiden ja vähän viileämpien sadepäivien vaihtelussa ei kuitenkaan ole. Suomen kesä on juuri tällainen. Aurinko paistaa ja vettä sattaa, taitaa tulla kesä, tiesi jo Mikko Alatalo aikoinaan.

Sää kuitenkin kiinnostaa. Se kiinnostaa lomalaisia, mutta myös viljelijöitä. Moni asia riippuu säästä.

Koska sää kiinnostaa, tiedotusvälineet tekevät runsaasti juttuja säästä. Jokapäiväisten sääennustusten lisäksi kerrotaan sään vaikutuksista, julkaistaan tilastoja ja hankitaan kommentteja. Tällaista tietoa ihmiset arkipäiväänsä tarvitsevat.

Sääammattilaiset eivät kuitenkaan katsele hyvällä, että säästä joskus väännetään sensaatiota. vaikka sellaiseen ei aihetta olisikaan. Reipas 25 asteen pakkanen ei vielä ole hirmupakkanen, eikä hellerajan ylittyminen vielä tarkoita mitään kovin poikkeuksellista.

Maltti on valttia sääasioissakin. Tosisuuret otsikot kannattaa säästää aikaan, jolloin ilmaston lämpeneminen ihan oikeasti saattaa lisätä poikkeuksellisia säitä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.