Kesän suvinen huvitus

Kovin on kummallinen tämä suloinen suomalainen suvi. Ihmiset lähtevät liikkeelle. Osallistuvat ja kokevat.

Kesällä hankimme elämyksiä ja olemme monella tavalla rohkeampia.

Suomessa on kesäaikaan vallalla aivan toinen kulttuuri kuin talvella, sillä kulttuuria on suomalainen kesä täynnä.

Otetaan nyt esimerkiksi kesäteatterit. Ne ovat yksi suomalaisen kulttuurin erikoisuus, jollaisia ei juuri muualta löydä.

Kesäteattereita ei juuri tarvitse etsiä. Teatterin tiedotuskeskuksen mukaan Suomessa on noin 400 kesäteatteria tekevää teatteria ja ryhmää.

Vieläkin enemmän on harrastajanäyttelijöitä, jotka esityksestä toiseen nousevat lavalle ylittämään itsensä.

Ilmiönä kesäteatterit koskettavat kesän aikana satojatuhansia ihmisiä. Parhaimmat esitykset pyörivät loppuunmyydyille katsomoille. Monille kesäteattereiden kiertäminen on lomanviettoon kuuluva harrastus.

Monessa kesäteatterissa näytäntökauden ensi-ilta on juuri kuluvan viikonlopun aikana. Varsinkin pienissä kylissä paikallinen kesäteatteritoiminta on koko kyläyhteisön yhteinen voimannäyte.

Esitystä on harjoiteltu jo pimeästä talvesta lähtien. On luettu plaria, eli käsikirjoitusta ja opeteltu reploja, eli vuorosanoja. Roolihahmoille on haettu henkeä ja luonnetta, on etsitty oikeanlaista tulkintaa.

Kaikkien ei tarvitse näytellä. Kesäteatterit tarvitsevat myös monia muita tekeviä käsiä. Kevään korvalla kylän miehet ja naiset ovat talkoilla rakentaneet lavasteita, kunnostaneet esiintymispaikkaa ja suunnitelleet tarjoilua.

Kesäteatterin tekeminen on koko kylää kokoava voima, jonka ympärille yhteisöllisyys rakentuu.

Kesäteatterit ovat myös matalan kynnyksen kulttuuritarjontaa. Kesäteatteriin näet uskaltautuvat lähtemään myös sellaiset ihmiset, jotka eivät muuten juuri kulttuuria ja teatterin penkkiä kuluta.

Kesäteatteri ei ole turhan elitistinen, josta on turha pokkurointi pois ja sinne lähteminen ei vaadi suuria järjestelyjä. Yleensä riittää että saapuu paikalle. Tosin lippu suosituimpiin esityksiin on syytä varata etukäteen, ettei joudu jäämään porttien ulkopuolelle.

Kesäteatteriin ei myöskään saavuta näyttäytymään ja olemaan esillä, kuten saattaa olla esimerkiksi suurten kaupunkien ammattiteattereiden ensi-illoissa. Kesäteatterissa ei ole kravattipakkoa. Sinne on soveliasta, jopa suotavaakin, pukeutua hieman kevyemmin.

On sanottu, että suomalainen tulee kesäteatteriin kokemaan omaa suomalaisuuttaan. Tästä näkemyksestä on helppoa olla samaa mieltä. Näin myös katsoja osallistumisellaan on rakentamassa kesäteatteriesityksen ympärille muodostuvaa yhteisöllisyyttä, sillä teatteri ei tarvitse vain näyttelijöitä ja puitteita, vaan se tarvitsee ennen kaikkea yleisön. Lipun ostamalla katsoja osallistuu talkoisiin, jotka mahdollistavat kesäteatterin jatkumisen vuodesta toiseen.

Parhaimmillaan kesäteatteri on viihdyttävää, koskettavaa ja arjen karkottavaa katsottavaa.

Huonoimmillaan kesäteatteriesitys synnyttää myötähäpeän tunteen, sekä yleisössä että tekijöissä.

Molemmat ovat opettavaisia ja kasvattavia kokemuksia. Molemmissa on tärkeää, että kesäteatteria kuitenkin tehdään. Onnistuminen siivittää entistä hurjempiin suorituksiin ja epäonnistuminen pakottaa parantamaan omaa tekemistään.

Onneksi kesäteatteri on kuitenkin armollinen. Se antaa anteeksi pienet puutteet, sillä ne juuri ovat kesäteatterien lopullinen suola.

Pakkohan se on myöntää, että tässäkin jutussa on pikkuisen oma lehmä ojassa. Olen ollut muutamana kesänä harrastajanäyttelijänä kesäteatterissa. Olen kokenut välillä epäonnistumisia ja unohtamisia, mutta vastapainoksi on tullut huikaisevia onnen väristyksiä.

Ilman kesäteatteria olisin monta läpi elämän kantavaa kokemusta köyhempi.

Kirjoittaja on Savon Sanomien yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Somen oppiaika

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.