Kesävieraita

Kesävieraiden olemukset ovat raukeita ja hyväntuulisia. He nousevat lämpimästä autosta hieman nihkeän ja kankean oloisina, pitkään paikallaan istuneina. Nainen tulee autosta kädessään pussillinen roskia. Mies venyttelee hieman ja katselee ympärilleen. Nuoriso-osastolla on uninen ilme.

Tervehditään, halaillaan - edellisestä kerrasta onkin jo vuosi, vai peräti kaksi? Asiaankuuluvia kommentteja maisemista, pihan näkymistä ja säätilasta lausutaan.

Mikä maistuisi, kahvi vai ruoka? Kesävierailla on epätietoinen ilme. He ovat syöneet äsken eväitä. Siis kahvia, päättää emäntä. Vieraat kanneksivat jäljelle jääneitä eväitään ja työntävät niitä jääkaappiin ja pakastimeen. Omat maidot on mukana nuoriso-osaston maitoallergian vuoksi.

Ystävällisiä tuliaisia kesävierailla on kaikille: vesipyssyjä, kukan pistokkaita ja kesäistä juomaa. Pistokkaat ovat peräisin heidän edellisestä yöpaikastaan, jonka persoonallisesta emännästä kuullaan värikkäitä tarinoita. Myös edellisen paikkakunnan rakennuksia ja kylänraitteja kuvaillaan laveasti.

Kesävieraat eivät häiriinny kaivinkoneesta, kuorma-autosta, sirkkelistä eivätkä rakennustyöntekijöistä. He katselevat kaikkea turisti-ilmeellä, myönteisen kiinnostuneesti ja hieman kysellen. He istahtavat pihapenkeille ja seurailevat kesäisen työpäivän huisketta luontevasti. He ovat avoimia ja vastaanottavaisia.

Istutaan alas kahvittelemaan ja seurustelemaan. Kesävieraat eivät häiriinny, vaikka talonväen on välillä noustava vastaamaan kaivinkoneurakoitsijan ja pihaan ilmestyneen tavarantoimittajan kysymyksiin. He löytävät lehtiä, joita lueskella sekä näkymiä, joita ihastella.

Sadekuurot eivät pilaa kesävieraiden järkkymättömän lenseää tunnelmaa. Kyllä kesä kuivaa sen, minkä kasteleekin! Tosin nuoriso-osaston vesipyssy- ja onkiretkillä rapautuneet vaatteet vaativat huoltamista.

Työpäivän rauhoituttua keskustelun äänet kuuluvat paremmin. Juttua riittää, aiheita löytyy ja pian on jo hieman nälkä. Keittiöön järjestyy seisova pöytä, ja kiitollisina kesävieraat kantavat täyttämiään lautasia pihalle. Ruoka maistuu ja sitä santsataan. Yhä uusia, käsittelemättömiä puheenaiheita ilmenee. Kesäillan tunnelma on rikkumaton, ja kohta ruvetaan lämmittämään saunaa.

Kesävieraat pyytävät saada keittää itse teetä, ollakseen vaivaamatta. Vieraassa keittiössä sopivaa kattilaa ei kuitenkaan löydy ja liedestäkin on hieman epävarmuutta. Emännän on parempi rientää avuksi.

Aamulla kesävieraita nukuttaa hyvin eivätkä he häiriinny uuden työpäivän äänistä. He kömpivät keittiöön harvakseltaan.

No miten nukutti? Hyvin, uni tuli ja se pysyi silmässä, sanoo täydelliseltä kesälomalaiselta näyttävä perheenisä.

Emäntä tuntee tyytyväisyyttä.

Kirjoittaja on lapinlahtelainen kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.