Keskusta ei pääse irti

Entisen pääministerin Matti Vanhasen oma puolue keskusta yrittää epätoivoisesti irti mahdollisesti edessä olevasta rikostutkinnasta. Yleisin torstaina ja perjantaina kuultu peruste oli, että epäilyt eivät koske keskustan nykyjohtoa eivätkä sen vuoksi myöskään puoluetta.

Valitettavasti asia ei ole näin yksinkertainen. Juridisessa vastuussa tekemisistään on luonnollisesti Vanhanen. Epäilyt koskevat kuitenkin hänen toimiaan pääministerinä, ei yksityishenkilönä. Ollessaan pääministeri hän oli myös keskustan puheenjohtaja.

Vyyhtiin liittyy keskeisesti myös Nuorisosäätiö, joka on hyvin lähellä keskustaa. Keskustan johtavat poliitikot, myös Vanhanen, olivat rakentamassa käytäntöä, jonka mukaan Nuorisosäätiö omien sääntöjensä vastaisesti tuki taloudellisesti poliitikkojen vaalityötä.

Poliisi tutkii jo kansanedustaja Antti Kaikkosen ja entisen kansanedustajan Jukka Vihriälän tekemisiä. Eduskunnan perustuslakivaliokunta päättää, ulottuuko poliisitutkinta myös Vanhaseen.

Nuorisosäätiön ja keskustapoliitikkojen yhteispelistä todennäköisesti tiedettiin puolueessa kohtalaisen laajasti. Kyse oli eräänlaisesta maan tavasta.

Mahdollinen esitutkinta koskee juridisesti Vanhasta, mutta myös tätä maan tapaa. Sen vuoksi keskusta ei kykene pyristelemään siitä poliittisesti irti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.