Keskusta suurin puolue, SDP puolittaisi paikkansa

Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirin äänestäjät ovat vuoden 2015 eduskuntavaaleissa kokonaan uuden tilanteen edessä: he äänestävät uudessa Savo-Karjalan vaalipiirissä. Valittavana äänestäjillä on ehdokkaita kahden maakunnan alueelta.

Savon Sanomissa julkaistaan tänään (sivu 7) uuden vaalipiirin ensimmäinen puolueiden kannatustutkimus. Se kertoo, että hallituksen pääpuolueet ovat menettäneet kannatustaan viime eduskuntavaaleista. Nousijoita ovat molemmat oppositiopuolueet.

Merkittävin muutos vuoden 2015 vaaleissa on luonnollisesti se, johon yhdistämisellä tähdättiinkin. Uudessa vaalipiirissä niin sanottu piilevä äänikynnys puolittuu molempien vanhojen vaalipiirien reilusta 10 prosentista. Piilevä äänikynnys on se osuus äänistä, joka puolueen on saatava, jotta sen listalta menisi läpi yksi ehdokas.

Muutos mahdollistaa sen, että pienet puolueet voivat menestyä ilman hankalia ja äänestäjiä hämääviä vaaliliittoja. Kannatustutkimuksen mukaan vihreät saisivatkin Savo-Karjalasta yhden kansanedustajan, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Tutkimus vahvistaa valtakunnallisissa kyselyissä havaitun kehityksen. Viime eduskuntavaaleihin verrattuna keskustan kannatus on noussut Savo-Karjalassa eniten. Keskusta on uuden vaalipiirin suurin puolue noin 30 prosentin kannatuksella.

Vaikka kannatus viime eduskuntavaaleista onkin kasvanut yli neljä prosenttiyksikköä, keskustan kansanedustajien määrä ei nousisi. Keskustalla on Pohjois-Savosta kolme ja Pohjois-Karjalasta kaksi kansanedustajaa.

Selvästi eniten kannatustaan on menettänyt SDP, jonka tappio on peräti yli viisi prosenttiyksikköä. Kannatuksen lasku tarkoittaa sitä, että jos vaalit pidettäisiin nyt, SDP:n kansanedustajien määrä saattaisi puolittua nykyisestä neljästä kahteen.

Toisen SDP:n menettämistä paikoista saisivat vihreät ja toisen perussuomalaiset, jotka molemmat ovat hieman kasvattaneet kannatustaan viime eduskuntavaaleista. Perussuomalaiset olisi vaalipiirin toiseksi suurin puolue lähes 24 prosentin kannatuksella. Tuolla kannatuksella puolue saisi läpi neljä kansanedustajaa.

Kannatustaan on menettänyt myös pääministeripuolue kokoomus. Sen kannatuksen lasku mahtuu kuitenkin tutkimuksen virhemarginaalin sisään.

On kuitenkin varottava tekemästä kannatustutkimuksesta liian hätäisiä johtopäätöksiä. Kahdesta pienestä vaalipiiristä muodostettu suurempi vaalipiiri tarkoittaa nimittäin myös sitä, että vaalipiirin viimeisistä paikoista käydään kova kilpailu. Pienetkin äänimäärien muutokset saattavat heilutella puolueen läpi saamien kansanedustajien määrää.

Ehdokkaiksi asettuville uusi vaalipiiri tuo haasteita. Ehdokkaat joutuvat arvioimaan, missä määrin he kampanjoivat myös toisen maakunnan alueella. Vaalipiirin kasvaminen tarkoittaa kuitenkin useimpien ehdokkaiden kohdalla sitä, että rahaa kuluu enemmän. Toivottavasti se ei vaikeuta puolueiden ehdokashankintaa kohtuuttomasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.