Keskustan alamäki ennakoi hallituksen riitoja

Koronaepidemia pakotti puolueet samaan rintamaan, mutta vain lyhyeksi ajaksi. Jo joitakin viikkoja sitten alkoi kuiskuttelu pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) heikoista keskinäisistä väleistä. Yksi syy mitä ilmeisemmin oli kiista siitä, kenestä tulee valtiovarainministeriön ylin virkamies.

Riitely virkanimityksistä lienee kuitenkin pientä sen rinnalla, mitä on tulossa.

Marinin käytännössä jo nyt johtaman SDP:n ja Kulmunin johtaman keskustan kannatus kulkee jyrkästi eri suuntiin.

Marin syrjäytti Rinteen pääministerin paikalta joulukuussa. SDP:n kannatus on puolessa vuodessa noussut kymmenen prosenttiyksikköä. Sellaista ei Suomen politiikassa ole aikaisemmin nähty.

Ylen torstaina julkistama kannatusmittaus oli järkytys keskustaväelle. Puolueen kannatus näytti jälleen olevan reilussa laskussa. Uhkana on luisuminen alle kymmenen prosentin kannatukseen.

Kulmuni valittiin puolueen puheenjohtajaksi syyskuussa, kun Juha Sipilä hyppäsi syrjään kesken puoluekokouskauden. Kulmuni on jäänyt puoluejohtajana täysin Marinin varjoon. Kansan silmissä Marin yksinään johtaa koronan vastaista taistelua. Kulmuni ei ole valtiovarainministerinä vakuuttanut, vaikka korona on aiheuttanut myös talouskriisin, jonka hoidosta hän on päävastuussa.

Kulmunin esiintymiskoulutuksista veronmaksajille langennut lasku ei vielä ehtinyt vaikuttaa Ylen kyselyn tuloksiin. Tuskin sekään silti jälkiä jättämättä ihmisten muistista häviää.

Keskustan kenttäväen ja perinteisten äänestäjien näkemyksiin tätäkin enemmän vaikuttaa kuitenkin tällä viikolla julkistettu ennätysmäisen suuri valtion lisätalousarvio.

Osaa keskustalaisista hulppea rahanjako hirvittää, varsinkin kun se katetaan lisävelalla.

Heti tuoreeltaan alkoi myös juputus, että kun rahaa kuitenkin jaetaan, se olisi pitänyt jakaa alueellisesti tasapuolisemmin.

Keskustan kansanedustajat ovat yrittäneet selittää, että liikenneinvestointeja toteutetaan joka puolella maata. Se on totta. Yhtä totta kuitenkin on, että suurin osa valuu muutamaan suurimpaan kaupunkiin, mikä kriitikoiden mielestä on vahingollista keskittämispolitiikkaa.

Keskustan seuraava puoluekokous järjestetään syyskuussa Oulussa. Siihen mennessä Kulmunin pitäisi osoittaa johtajantaitojaan. Se ennakoi korkeampaa profiilia ja poliittisia kiistoja hallituksessa. Muuten Kulmunin kausi keskustan johdossa saattaa jäädä vuoden mittaiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.