Keskustan antijytky

Reilu viikko ennen vaalipäivää mikään ei viittaa yllätyskäänteeseen, ellei kampanjoinnin hiljaisuutta tulkitse tyyneksi myrskyn edellä. Gallupit eivät koskaan erehdy kovin paljon. Siitä lähdetään, että keskusta voittaa vyöryllä ja Juha Sipilästä tulee pääministeri.

Perussuomalaisilla ja kokoomuksella ”lainassa” olleet äänet ovat palaamassa korkojen kera. Vielä ryvettymättömän Sipilän ympärillä on varmasti uutuudenviehätystä, Ahtisaari-ilmiötä, joka kirkastuu lisää vertailussa kokoomuksen ja SDP:n epäonnistumisiin hallitusvastuussa.

Kuitenkin esimerkiksi Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen pitää Sipilä-selitystä keskustan nousulle yksinkertaistavana (Kanava 2/2015). Rahkosen mukaan suomalaisten sielunmaisema on yhä maaseudun ”Pölöslandiassa”. Tämän näkemyksen mukaan keskustan korkea kannatus on luonnollinen tila, ja notkahdus johtuu poikkeusoloista.

Olen osittain samaa mieltä Rahkosen kanssa. Keskustan peruskannatuksen palautuminen johtuu vähittäisestä toipumisesta Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen viimeisen hallituskauden traumoista. Mutta päälle tuleva lisäkannatus on myös Sipilän ansiota.

Keskustan romahdusta edellisissä vaaleissa on selitetty ennen kaikkea edeltäneellä vaalirahakohulla. Mielestäni se on aina ollut hieman liian siisti tarina jytkystä ja keskustan tuhosta.

En ole koskaan tavannut keskustaa edes etäisesti sympatisoivaa henkilöä, jonka kirkasotsainen usko politiikkaan olisi horjunut taulukaupoista tai kytkyistä Kehittyvien maakuntien Suomeen. Kyynistä tai ei, valistuneet kansalaiset ovat tienneet, että eri intressiryhmät rahoittavat poliitikkoja eikä rahoista koskaan kerrota julkisuuteen enempää kuin laki vaatii.

Sinänsä ansiokkaat lautakasapaljastukset vahvistivat sekä niiden maailmankuvaa, joiden mukaan kepu pettää aina, että niiden, joiden mukaan kepua sorretaan aina.

Kaikki vaalit ovat ainutkertaisia mutta viimekertaiset olivat silti poikkeukselliset. Ilmapiiri oli sähköistynyt perussuomalaisten gallupnoususta, sosiaalinen media oli vasta lyönyt laajalti läpi, ja kaikki tuntui käyvän keskustaa vastaan.

Jotkut muistanevat puolueen vaalisloganin vuonna 2011: ”Asiaa”. Sananvalinta oli valjua, negatiivista kampanjointia. Sanomaan sisältyi, että hallituksen haastaminen oli vastuutonta kansankiihotusta. ”Asiaa” teki perussuomalaisista aloitteentekijän ja keskustasta reagoijan.

Velkakriisikeväänä Kiviniemi joutui viran puolesta puolustamaan Kreikalle myönnettyjä apupaketteja. Cityvihreänä pidetty pääministeri yritti miellyttää arvoliberaaleja kaupunkilaisia perussuomalaisia haastaneilla maahanmuuttolinjauksilla, jotka hämmensivät peruskannattajia.

Kaiken tämän päälle jätevesiasetus aiheutti tuskallisen identiteettikriisin. Keskustan kannattajilla on ollut kautta aikojen käsitys, että heidän puolueensa edustaa tervettä maalaisjärkeä oikeiston ja vasemmiston ideologisia hullutuksia vastaan. Oman ympäristöministerin Paula Lehtomäen ajama ”paskalaki” järkytti puoluejohdon ja kenttäväen välistä luottamusta perustoja myöten. Tämän luottamuksen palauttamisessa käytännönläheisellä Sipilällä on ollut suuri merkitys.

Uuteen onneen tuovat särön ainoastaan tiedot siitä, että Sipilän Green Rock -yhtiö on hyötynyt jätevesiasetuksesta. Tuolloin Sipilä oli kuitenkin yrittäjä, ei poliittista vastuuta kantava puoluejohtaja. Vasta vaalien jälkeen on aika myöntää, että hänkin on tavallinen kuolevainen.

Sipilän laaja kansansuosio johtunee hänen esiintymisestään, joka on karismaattista perisuomalaisen maltillisella tavalla. Hyvätapainen konservatiivi ei elämöi kansaa jakavilla arvokysymyksillä, mikä on monelle merkki aidosta suvaitsevaisuudesta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Epäselvyyttä saamelaisten oikeuksista

Valkoista savua odotellessa

Salakalastukselle tulee lopultakin kunnon pelote

Taksiala hakeutuu uuteen tasapainoon

Naisten asialla

Pieni, outo ja vaikea - mutta rakas

Trump heitti taas bensaa Lähi-idän kytevään paloon

Maatalouden hätä ei ole vielä täysin valjennut poliitikoille

Luotettavien onnellisten maa

Sankarin viitta sylissä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.