Keskustan johto on vaikeuksissa

Keskustan aktiivijäsenten tyytymättömyys puheenjohtaja Matti Vanhasta ja puoluesihteeri Jarmo Korhosta kohtaan on kasvanut selvästi heikosti menneiden kuntavaalien jälkeen. Viikonvaihteessa Järvenpäässä pidetyssä puoluevaltuustossa johtokaksikkoa arvosteltiin virallisissa kokouspuheissa vain varovaisesti, mutta käytävillä tyytymättömyys puhkesi jo suoranaisiksi erovaatimuksiksi.

Kapinakenraalin roolin on ottanut kansanedustaja Markku Laukkanen, joka jo aikaisemmin on esittänyt ylimääräisen puoluekokouksen kutsumista koolle. Puheenjohtajaa ja puoluesihteeriä ei keskustassa voi vaihtaa kuin korkeimman päättävän elimen eli puoluekokouksen päätöksillä. Seuraava sääntömääräinen puoluekokous järjestetään vuonna 2010.

Puoluevaltuuston kokouksessa Laukkanen antoi Helsingin Sanomille lausunnon, jonka mukaan puoluesihteeri Korhosen pitäisi välittömästi "luovuttaa pois puolueen avaimet ja luottokortti ja vetäytyä tehtävistään".

Laukkasta säesti kansanedustaja Juha Rehula, joka arvioi, että keskustan 51-henkisestä eduskuntaryhmästä löytyy vain kymmenkunta Korhosen tukijaa.

Rehulan arvio saattaa pitää paikkansa. Moni keskustan kansanedustajista olisi jo viime kesän puoluekokouksessa vaihtanut Korhosen kansanedustaja Kimmo Tiilikaiseen, joka myös tavoitteli puoluesihteerin tehtäviä. Kuntavaalien kehno tulos on kasvattanut Korhoseen kohdistuvaa epäluottamusta.

Eduskuntaryhmä ei kuitenkaan voi valita sen paremmin puolueen puheenjohtajaa kuin puoluesihteeriäkin. Viime kesän puoluekokouksessa Vanhanen valittiin yksimielisesti ja Korhonen voitti Tiilikaisen selvästi.

Epärealistista on odottaa, että keskusta myöskään taipuisi ylimääräiseen puoluekokoukseen, jotta puoluejohtoa voitaisiin vaihtaa. Se merkitsisi sitä, että jo kaksi perättäistä puheenjohtajaa olisi joutunut lähtemään kesken puoluekokouskauden. Vanhasen edeltäjä Anneli Jäätteenmäki joutui kesällä 2003 eroamaan Irak-sotkujen vuoksi.

Varmalta kuitenkin näyttää, että niin Vanhanen kuin Korhonenkin joutuvat tosissaan kamppailemaan asemistaan kesän 2010 puoluekokouksessa, jos he haluavat jatkaa tehtävissään. Toistaiseksi vain Vanhanen on kertonut haluavansa jatkaa niin pääministerinä kuin puolueen puheenjohtajanakin. Korhonen ei ole aikeistaan pukahtanut.

Vanhanen ei toistaiseksi ole johtanut keskustaa yhteenkään vaalivoittoon. Sama koskee Korhosta. Häntä on arvosteltu myös keskustan aikaisemmin vahvan järjestökoneiston rapistumisesta. Korhosta on lisäksi moitittu siitä, että keskusta oli viimekesäisen vaalirahakeskustelun keskiössä.

Haastajat eivät vielä ole julkisesti liikkeellä. Olisikohan kohta jo aika? Pelkkä käytäväjupina ei pitkälle kanna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vereslihalla

Sote-palvelujen järjestämisessä liikaa vaihtelua

Hallituksen on kannettava vastuunsa turvallisuudesta

Uusi hallitus tarvitsee vahvan alun

Pohjoinen lämpeni ja poro nääntyi nälkään

Vastakkainasettelun ilmapiirissä on kiky-lisää

Kalakukon nimisuoja ei toimi toivotusti

Osataanko yhteisöllisyyttä arvostaa ja johtaa?

Hyvä elämä, armelias kuolema, mielellään ei jäisen vuoren huipulla

Venäjän urheilu ei pääse irti suhmuroinnista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.