Keskustan ratkaisu on hallinnon paisuttaminen

Kunnallishallinnon rakennetyöryhmän esitystä kuntauudistuksen pohjaksi makustellaan ensi viikolla Savossa, kun hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) vetämät vankkurit ehtivät tiistaina Kuopioon ja keskiviikkona Mikkeliin. Pohjois-Savon ja Etelä-Savon kunnat pääsevät esittämään omat näkemyksensä esityksestä suoraan Virkkuselle ja työryhmän työtä johtaneelle ylijohtaja Päivi Laajalalle.

Rakennetyöryhmä esittää, että Savossa ryhdyttäisiin selvittämään liitoksia, joiden seurauksena kahteen maakuntaan voisi muodostua yhteensä viisi suurkuntaa. Pohjois-Savossa kunnat rakentuisivat Iisalmen ja Kuopion, Etelä-Savossa Mikkelin ja Savonlinnan ympärille. Keski-Savossa Varkauden seudun ja Pieksämäen selvitystyö ylittäisi maakuntarajan.

Hallituksen tavoite on kirjattu sen ohjelmaan: kuntauudistuksen tavoitteena ovat nykyistä vahvemmat peruskunnat, jotka kykenevät paremmin huolehtimaan asukkaidensa palveluista. Tavoitetta on mahdoton toteuttaa ilman suurta määrää kuntaliitoksia. Rakennetyöryhmä esittää, että liitosselvityksiä ryhdyttäisiin tekemään noin 70 alueella.

Uudistus on vaikea toteuttaa, mistä kertoo jo se, että hallitus ei ole kyennyt selkeästi määrittelemään polkua kohti vahvoja peruskuntia. Ehkä olemme viisaampia sen jälkeen, kun kunnat ovat antaneet viralliset lausuntonsa rakennetyöryhmän esityksestä.

Eduskunnassa keskiviikkona käyty välikysymyskeskustelu osoitti kaikkien eduskuntapuolueiden olevan yhtä mieltä siitä, että nykymenolla ei voi jatkaa. Muutoksen tarpeen tunnustivat myös kaksi oppositiopuoluetta, perussuomalaiset ja keskusta.

Erityisesti keskusta keskittyi välikysymyskeskustelussa moittimaan hallitusta kuntauudistuksen valmistelusta. Keskusta ei myöskään usko, että kuntien määrän vähentäminen liitoksilla johtaisi parempaan lopputulokseen. Pettymys oli kuitenkin, että keskustan oma vaihtoehto jäi aivan liian hämäräksi, vaikka juuri nyt olisi ollut oikea aika sen esittämiseen.

Konkreettisinta oli keskustan puheenjohtajan Mari Kiviniemen toteamus, että yhdeksi uudeksi uudistustyökaluksi ehdotamme maakunnan laajuisia monitoimikuntayhtymiä, joihin päättäjät voitaisiin valita suorilla vaaleille.

Keskustan resepti siis on yhden hallintoportaan rakentaminen kuntien ja valtion väliin. Ehdotus muistuttaa epäilyttävästi keskustan ikiaikaista tavoitetta erillisestä maakuntahallinnosta. Se taas on tähän saakka torjuttu sen vuoksi, että tuloksena olisi pahimmillaan vain hallinnon paisuttaminen ja siitä johtuva menojen kasvu. Tämä on edelleen hyvä syy keskustan ehdotuksen torjumiseen.

Hallintoa on päinvastoin karsittava ja päätöksentekoa muokattava läpinäkyvämmäksi. Pohjois-Savossakin toimii tällä hetkellä joitakin kuntien yhteenliittymiä, jotka ovat Paras-hankkeen aikaansaannoksia. Ne ovat etäännyttäneet päätöksentekoa pois peruskunnista, vähentäneet demokraattista valvontaa ja lisänneet riitelyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.