Keskustelu lihaverosta koulii varovaisuuteen

Viimeistään sunnuntaina äänestäjille piti tulla selväksi, että SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei kannata lihaveroa. Puoluevaltuuston sunnuntaisessa kokouksessa Rinne naulasi oman kantansa vuoden 2017 puoluekokouksen linjanvetoon, jonka mukaan SDP ei kannata lihaveroa. Vaaliohjelmassa puolestaan puhutaan kestävän kehityksen arvonlisäverosta, jota Rinne ei kuitenkaan pidä ratkaisuna kotimaisen lihantuotannon päästöjen vähentämiseen.

Rinteen kannanotot ovat nyt ihan soveliaita suomalaisen kotieläintuotannon näkökulmasta. Jossain määrin on silti yhä ongelmallista, että Rinne on vastannut sekä Ylen että Helsingin Sanomien vaalikoneessa, että valtion pitää ohjata suomalaiset syömään vähemmän lihaa esimerkiksi verotuksen avulla. Ehkä ne on nyt syytä unohtaa tai laittaa lainausmerkkeihin.

Keskustelu lihaverosta on sukua keskustelulle ilmastonmuutoksen torjumisesta metsänhoidollisin keinoin. Monimutkaisiin ongelmiin ei ole olemassa yksinkertaisia vastauksia. Selkeät ratkaisut ovat sisällöltään usein kevyitä kannanottoja. Niiden ongelmallisuus perustuu siihen, että tulee sanoneeksi mitä ajattelee, vaikka ei ole oikeasti tullut ajateltua miten kävisi, jos sanomisista tulisi totta.

Ruoka on jokaiselle suomalaiselle läheinen ja henkilökohtainen asia, joka perustuu pitkälle tunteisiin ja mieltymyksiin. Samaan tapaan metsäasiat ovat yksityismetsänomistajille läheisiä ja henkilökohtaisia ja metsänhoidon ylisukupolvisuudesta johtuen hyvin tunneherkkiä. Kun joku ulkopuolinen ryhtyy opettamaan, miten pitäisi toimia ruokapöydässä tai metsässä, reaktio on ärhäkkä. Keskustelu koulii varovaisuuteen, joka onkin paikallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.