Ketsuppipullosta lensi korkki

Ei siitä ole niin kauan, kun Kuopiossa tuskailtiin, kuinka investoinnit kiertävät kaupunkia. Vaikutti siltä, että maakuntakeskuksen suhteellinen asema vertaistensa joukossa heikkenee. Sitä se tekikin, kun kehityksen suuntaa näyttäneen it-teollisuuden satsaukset karttoivat Kuopiota.

Sitä myötä myös palvelualojen investointikynnys nousi. Kysymys kuului, kuinka Kuopion vetovoima ja palvelutarve kehittyy pitkällä aikavälillä. Kauppapaikoista vastaavat arvelivat noita tarpeita olevan enemmän toisaalla.

Takaraivossa jyskytti myös 1990-luvun alkupuolelle voimassa ollut kielto, joka ei sallinut automarkettien rakentamista keskustan ulkopuolelle. Kiellon perusteluna oli se, että keskusta kuihtuu, jos kauppaa tulee muuallekin.

Värikkäitä ilmaisuja käytettiin silloinkin, kun toriparkin ensimmäistä vaihetta rakennettiin reilut 20 vuotta sitten. Montun reunalla kävi päivittelemässä monensorttista viisasta ja älykkönä itseään pitävää, kuinka järjelle ja sen käytölle kaivetaan hautaa Kuopion torin alle.

No, miten kävi? Alkoi Kuopion kaupan tuolloisen perusrakenteen purkautuminen, jota alan ulkomuseoksikin kutsuttiin.

Automarketit ottivat odotetun nopeasti paikkansa, mutta ne laittoivat myös keskustan toimijat miettimään omien toimintojen terävöittämistä entisestään. Torinalusparkki oli valmiina kilpailuvalttina. Se yksinkertaisesti helpotti keskustassa asiointia.

Parkin toimivuutta osoittaa, että sitä laajennetaan ja sen yhteyteen tulee maanalainen ostokatu. Soraääniä ei kuulu kuin tolppien varaan tuetun kalahallin puolelta. Harmillista sekin, joka näin ulkopuolisesta näyttää uskomattomalta näytelmältä. Missähän senkin viimeinen luku kirjoitetaan?

Toriremontin ohella koko Kuopion vetovoimasta kertoo kaksi tämän viikon uutista, joista toinen tulee keskustasta, toinen sen ulkopuolelta.

Ensin Carlson kertoi yhteistyökumppaniensa kanssa ydinkeskustaan tulevasta viihde- ja kauppakeskuksesta. Iso C:ksi nimettyyn kiinteistöön sijoittuvat kauan odotettujen elokuvateattereiden lisäksi keilahalli, kuntosali ja kaupallista tarjontaa.

Ikean perustaja Ingvar Kamprad kävi muuraamassa Matkukseen nousevan tavaratalon peruskiven. Kylkeen nousee Ikanon kauppakeskus.

Samalla tuli konkreettisesti todistetuksi, kuinka yksi asia johtaa toiseen. Ikea teki lahjoituksen Itä-Suomen yliopistolle. Ei sitä olisi tietysti tullut ilman sijoituspäätöstä.

Keskustassa Citycon ja Kesko ovat alkaneet viimein laittaa uuteen kuosiin Anttilan tavarataloa eli Finnjettiä. Samoin Carlsonin tavarataloremontti Atlaksen kiinteistössä on hyvässä vauhdissa.

Kirsikkana kakun päällä ovat keskustan järjestelyt kävelykatuineen. Kaiken pitäisi olla valmista vuoden 2013 alkupuolella.

Viimeistään tuolloin Kuopion torin vertaaminen venäläiseen lentokenttään jää viime vuosituhannelle.

Samaan aikaan toisaalla, ennen niin "pahamaineisen" ruutukaava-alueen ulkopuolella.

PeeÄssällä on Ykkösrastin laajennustyöt meneillään.

Keskolla Ykkösrastin naapuriin kaavailtu Citymarket on niin sanotusti piipussa, mutta vuosia odotettu Kodin Ykkönen aloittaa Kolmisopessa syksyllä.

Samoin K-Raudalle rakennetaan parhaillaan hulppeita tiloja Leväsen huonekalukeskittymän naapuriin. Kauppakeskus Hermanniksi nimettyyn kiinteistöön sijoittuu ensi vuoden puolella kokonaan uusi tulokas Hong Kong.

Keväällä kattaukseen ilmestyi jo kauppakeskus Birger. Pikapuoliin ketsuppipullosta tulee Biltema.

Aivan oikein on tietysti kysyä, mistä kaikelle tälle lisääntyvälle tarjonnalle löytyy kysyntää. Kauppainvestointeja ei ennen tehty juuri lainkaan, tehdäänkö niitä nyt aivan liian kevytkenkäisesti?

Muistettava on, että kauppa nojaa investointipäätöksensä kylmänviileisiin laskelmiin. Siitä Kuopiossa saatiin riittävästi oppia kantapään kautta aikoinaan. Satsaukset täytyy saada hyvällä tuotolla pois.

Kaavoittajan tehtävänä on puolestaan luoda taloudelliselle toimeliaisuudelle raameja. Kun kaupunki käytti aiemmin kaavoitusmonopolia olemassa olevan rakenteen pönkittämiseen, nyt on oivallettu perustehtävä. Se on toimintamahdollisuuksien synnyttäminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.