Keväällä pukkaa maahanmuuttovaaleja

Orastava hallituskriisi näytti kuihtuvan ituunsa, kun hallitus kertoi perjantaina viikon toisen seksuaalirikollisuuden torjuntaa koskevan kokouksensa annista. Sininen tulevaisuus oli aiemmin kuluneella viikolla linjannut selvästi kumppanipuolueita tiukemmin, että seksuaalirikoksista tuomittuja pitäisi palauttaa myös sellaisiin lähtömaihin, joissa ei ole turvallista. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo lausui Demokraatti-lehdelle (15.1.), että hallituksesta lähtökin on vaihtoehto.

Puheenjohtaja Sampo Terho totesi perjantaina jo sovittelevammin, että neuvottelut jatkuvat, ja siniset odottavat myös keskustan ja kokoomuksen kertovan omat näkemyksensä. Käytännössä aika tulee vastaan kovin dramaattisten lakimuutosten tekemiseksi, ja hyvä niin.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) muistutti aiheellisesti, että kiihkon vallassa minkään pykälän muuttaminen ei ole järkevää. Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen tyrmäsi sinisten ehdotuksen todeten, että palautuskielto maihin, joissa voi uhata kuolemanrangaistus tai kidutus, kuuluu ehdottomien ihmisoikeuksien joukkoon (Yle 17.1.). Kielto on kirjattu kansainvälisten sopimusten lisäksi perustuslakiin. Vaikka kohdan muuttaminen olisi jollakin tulkinnalla mahdollista, se ei kävisi käden käänteessä.

Juuri pahenevan aikapulan johdosta oli arvokasta, että eduskuntaryhmät onnistuivat aiemmin ylittämään hallitus–oppositio-rajan ja saavuttamaan yksimielisyyden kiireisimmistä laeista, joilla torjutaan seksuaalirikoksia. Vaalien lähestyessä osa hallituksen esityksistä jää aina tavallisesti käsittelemättä, mutta konsensuksella varmistetaan, että kolme lakihanketta saadaan valmiiksi.

Hallituksen kriisinpoikasessa voi nähdä toverillista silmäniskua, pienten retoristen irtiottojen sallimista puolin ja toisin vaalien alla. Etenkin siniset kaipaisivat kipeästi mitä tahansa, mikä irrottaisi kannatuslukemia gallupien reilun yhden prosentin tuntumasta. Oulussa ja Helsingissä paljastuneiden alaikäisten hyväksikäyttötapausten aiheuttama kuohunta on johtanut kyselyissä perussuomalaisten suosion nousuun, mutta sinisiin sillä ei ole ollut vaikutusta.

Alkaa näyttää vahvasti siltä, että kevään eduskuntavaaleista tulee maahanmuuttovaalit. Perinteiset työllisyyteen, tulonjakoon ja vaikkapa sote-uudistukseen liittyvät kysymykset ovat tärkeitä ja kiinnostavatkin suurta äänestäjäjoukkoa, mutta ne eivät sähköistä tunnelmaa siinä määrin kuin turvapaikka- ja pakolaispolitiikka. Muiden ei pidä pelätä perussuomalaisten haastetta vaan päinvastoin vallattava teemaa populistiselta puhunnalta.

Maahanmuutto liittyy yhä läheisemmin kaikkiin keskeisiin poliittisiin kysymyksiin. Hitaan väestönkasvun oloissa tarvitaan voimallista muuttoliikettä hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan turvaamiseksi ja muutenkin sen pyörien pyörittämiseen. Ei ole väärin eikä politiikan yksinkertaistamista puhua yhdestä tulevaisuuden ydinkysymyksistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.