Kevään työmarkkinoilla on luvassa rajua vääntöä

Menneet kuukaudet ovat olleet työmarkkinoilla levottomia. Valtakunnansovittelijan apua on tarvittu ratkaisemaan lukuisia työmarkkinakiistoja. Postin työtaistelu johti osaltaan pääministeri Antti Rinteen (sd.) eroon, kun hallituskumppani keskusta menetti häneen prosessin aikana luottamuksensa.

Esimerkiksi Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus jatkavat mekaanisen metsäteollisuuden eli sahojen sovittelua työkiistassa, jota voi pituudessaan luonnehtia jo krooniseksi. Lakossa ei ole lopulta voittajaa neuvottelupöydän kummallakaan puolella.

Tilanne työmarkkinoilla ei näytä kirkkaammalta lähikuukausinakaan. Hoitoalan työntekijöitä edustavat liitot ovat ilmoittaneet, että ne tavoittelevat useampana vuotena korkeampia palkankorotuksia kuin vientisektori. Samalle korkeudelle riman on nostanut Opetusalan ammattijärjestö OAJ.

Palkanmaksajana molemmissa tapauksissa ovat kunnat, jotka rypevät poikkeuksellisen huonossa talousjamassa. Lukuisissa kunnissa on pyritty tasapainottamaan taloutta nostamalla veroprosenttia ja vähentämällä väkeä yhteistoimintaneuvotteluissa.

Uutissuomalaisen tekemä selvitys sairaanhoitopiirien säästöpaineesta kuluvalle vuodelle (Savon Sanomat 18.2.) kertoo karusti todellisuuden. Kuntien rahoittamilla sairaanhoitopiireillä on selvityksen mukaan yhteensä yli 210 miljoonan euron säästötavoite. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin osuus summasta on 11 miljoonaa euroa. Kysymys ei siis ole pikkurahoista.

Palkanmaksajien palkanmaksukyky ja palkansaajien vaatimukset eroavat kuin yö päivästä. Työntekijäliitot katsovat, että rahaa palkankorotuksiin löytyy, jos vain löytyy tahtoa. Rahaa ei löydy kunnista muutoin kuin vähentämällä väkeä entisestään tai etsimällä tavalla tai toisella lisätuottoja.

Vaikka hallitus ei ole työmarkkinaosapuoli, katseet ja toiveet saattavat alkaa kääntyä valtion suuntaan. Jos näin käy, aletaan todenteolla mitata Sanna Marinin (sd.) kabinetin kanttia.

Toistaiseksi on riittänyt, että hallitus on ilmoittanut olevansa työllisyystavoitteen saavuttamiseksi valmis hankaliinkin päätöksiin. Jos painetta tulee työmarkkinoiltakin, konkretisoituu se, mitä nuo hankalat päätökset mahtavat olla. Sanahelinän on muututtava päätöksiksi.

Ne voivat olla sen toteamista, että valtion talou­desta huolehtiva Marin ministereineen ei heitä työmarkkinapöytään pelastusrengasta, vaan osapuolten on löydettävä ratkaisut apunaan tarpeen mukaan valtakunnansovittelijan toimisto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Punaa huuliin huulipunahallituksen kunniaksi

Elämä voittaa lopulta tänäkin pääsiäisenä

Joukkokuolema Kiuruvedellä kauhistuttaa

Suomen varautumisessa suojainten kokoinen aukko

Kausityöntekijät saatava liikkeelle heti

Mökin kevätsiivous odottaa

Finnpulpin tulevaisuus on edelleen avoin

Huutavan ääni huutamattakin

Hoivakotien vanhukset haavoittuvassa asemassa

Yhteiskäyttöautot sopivat kaupunkiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.