Kevät ei lisännyt intoa

Toukokuun alussa tuli voimaan uusi kuntalaki, joka muutti myös kuntavaalien ajankohtaa. Vaalit järjestetään jatkossa lokakuun sijasta huhtikuun kolmantena sunnuntaina eli samaan aikaan vuodesta kuin eduskuntavaalit on järjestetty jo vuodesta 2011 alkaen.

Ensimmäisen kerran uutta ajankohtaa sovelletaan jo seuraavissa kuntavaaleissa, jotka järjestetään vuonna 2017. Huhtikuun kolmas sunnuntaina on vuonna 2017 kuitenkin pääsiäinen, joten vaali järjestetään jo viikkoa aikaisemmin eli palmusunnuntaina. Samalla tavalla menetellään vuoden 2015 kuntavaaleissa.

Eduskuntavaalit siirrettiin maaliskuulta huhtikuulle, koska ajateltiin, että kampanjointi varsinkin ulkona olisi helpompaa keväällä kuin talvella. Perusteluissa mainittiin tuolloin myös, että kevätvaalit voisivat lisätä äänestysintoa.

Samat perusteet koskevat kuntavaaleja. Turuilla ja toreilla on helpompi kampanjoida kevätauringossa kuin sateisessa syyssäässä.

Vuonna 2011 äänestysaktiivisuus nousikin hieman vuoteen 2007 verrattuna. Tämän vuoden vaaleissa otettiin kuitenkin jälleen takapakkia. Näyttääkin siltä, että ainakaan eduskuntavaalien äänestysprosenttiin vaalien ajankohdalla ei ole ollut vaikutusta.

Huhtikuussa kahden vuoden kuluttua nähdään, mihin asettuu kuntavaalien äänestysprosentti.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.