Kiekko kuuluu kevääseen

Kiekkofanin vuoden huipennus käynnistyy sopivasti vapun juhlahumussa, kun jääkiekkoleijonien MM-kisat alkavat Tshekissä ottelulla USA:ta vastaan.

Yhtä varma kevään merkki kuin keskustelu koirankakoista on myös väittely siitä, pelataanko jääkiekossa liikaa arvoturnauksia. Suomalaiset rakastavat tapahtumaa, mutta mediassa siihen on suhtauduttu nihkeästi. On tullut tavaksi vähätellä MM-kisojen urheilullista antia, koska sinne eivät pääse kaikki parhaat pelaajat Pohjois-Amerikan NHL-liigasta.

Väite heikosta tasosta on liioittelua. Käytettävissä ovat maailman parhaat lukuun ottamatta kahdeksan NHL-joukkueen pelaajia, joiden kausi jatkuu Amerikassa. Tshekin kisoihin osallistuu maailman todennäköisesti paras jääkiekkoilija, Kanadan Sidney Crosby, ja liuta muita NHL:n kirkkaimpia tähtiä Venäjän Vladimir Tarasenkosta Tshekin Jakub Voracekiin.

Suomen MM-joukkue on viime vuosina poikennut muista maista siinä, että korkeimman statuksen NHL-pelaajamme kieltäytyvät kisoista. 2000-luvulla vakiintui säännöksi, että esimerkiksi Teemu Selänne ja Saku Koivu kelpuuttivat vain kutsun olympialaisiin. Kumpi on syy ja kumpi seuraus, kansallinen MM-turnauksen vähättely vai parhaiden kyllästyminen leijonapaitaan?

Selänne kävi urallaan viidet ja Koivu kuudet MM-kisat. Venäjän Alexander Ovetshkin on osallistunut kymmeneen turnaukseen, Tshekin Jaromir Jagrille tulee kymmenen täyteen kotikisoissa.

Pitkän NHL-kauden jälkeen pelaajilla voi olla hoitoa vaativia vaivoja tai väsymystä. Sitä suuremmalla syyllä arvostan Ovetshkinin ja Jagrin rakkautta lajia kohtaan.

Suomen MM-joukkueessa on tänä kevään ilahduttavasti kuusi NHL-pelaajaa. Nuori pelaajapolvi suhtautuu maajoukkueeseen raikkaasti ja ennakkoluulottomasti.

Toinen varma keväinen parran pärinä koskee pelaajavalintoja. Alkavissa kisoissa Suomella on jälleen iskukykyinen joukkue, joka nojaa perinteisiin vahvuuksiin: huippumaalivahtiin ja tiiviiseen viisikkopeliin. En kyseenalaista nimilistaa, mutta yksi poissalo kuvastaa mielestäni koko suomalaista kiekkokulttuuria.

Viime MM-kisojen paras maalintekijämme, tämän vuoden SM-liigan runkosarjan ja pudotuspelien paras maalintekijä Olli Palola tiputettiin joukkueesta. Vitsailin kaverini kanssa, että näillä meriiteillä jää takuuvarmasti rannalle.

Suomessa ei ole koskaan oikein arvostettu puhdasta maalintekotaitoa. Leijonat ovat hieman harmaata, työteliästä massaa. Yhtenäisyydellä on toki usein pärjätty taitavampia vastustajia vastaan.

Kukaan suomalainen ei tämän kauden NHL:n runkosarjassa yltänyt hyvän maalintekijän mittana pidettyyn 20 maaliin. Kuitenkin jääkiekko on maalintekopeli.

Kiekko on suora ympyrälieriö, jonka halkaisija on kolme kertaa pidempi kuin korkeus.

Tämän muotoista esinettä on vaikeaa laukoa mailalla ylöspäin, kovaa ja tarkasti, liikkeestä ja epävakaasta asennosta. Kumpi on syy ja kumpi seuraus, maalinteon aliarvostus vai tuon taidon puute?

Kiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen muistutti blogissaan, ettei leijonajoukkuetta valita ”punakaartin välityksellä” vaan valinnan tekee päävalmentaja. Minusta tämän itsestäänselvyyden toistelu on turhaa.

Faneille spekulaatio maajoukkueen nimilistasta on yksi lajin suurimmista hauskuuksista. Koko miljardibisnes pyörii sen kiihkeyden varassa, jolla katsojat suhtautuvat suosikkijoukkueisiinsa.

Olen koko ikäni seurannut jääkiekkoa tiiviimmin kuin yleissivistyksen kannalta olisi tarpeellista. Jos minulta kysytään, kevät ilman huippujääkiekkoa veisi olemassaololta hetkeksi tarkoituksen. Ei ehkä kosmisessa mittakaavassa, mutta ihmisyksilöllä on oltava omat hullutuksensa. Muuten elämä olisi turhan totista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.