Kielilaki ratkaisi

Keskusta ja ruotsalainen kansanpuolue ovat tulleet perinteisesti hyvin toimeen hallituksessa ja kaikessa muussakin politiikanteossa. Tänä vuonna puolueiden välejä on kuitenkin hiertänyt pahasti kiista Kokkolan seutukunnan ja samalla koko Keski-Pohjanmaan maakunnan sijoituspaikasta valtion uudessa aluehallinnossa.

Keski-Pohjanmaa on maakuntien pienimpiä. Keskustan mielestä se olisi pitänyt liittää Pohjois-Pohjanmaan yhteyteen, koska se puolueen mielestä on myös maakunnan oma tahto. Kaksikielisen Kokkolan seudun ruotsinkieliset ovat kuitenkin kauhistuneet ajatusta, että he joutuisivat hoitamaan asioitaan Oulussa tai jopa Rovaniemellä saakka. Eduskunnassa ja hallituksessa RKP:n edustajat ovat vaatineet Kokkolan seudun liittämistä pääosin ruotsinkieliseen Pohjanmaan maakuntaan, jonka keskus on historiallisesti Vaasa.

Vaikka eteläpohjalaissyntyinen pääministeri Mari Kiviniemikin on Pohjois-Pohjanmaan kannalla, on keskusta päättänyt nyt elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen johdolla taipua pienempänsä tahtoon. RKP:tä myötäillen Keski-Pohjanmaan annetaan katsoa aluehallinnollisesti etelään joko Vaasaan tai suomenkieliselle Etelä-Pohjanmaalle ja sen keskuskaupunkiin Seinäjoelle.

Rkp:n tahtoa enemmän keskustan takinkäännössä ratkaisivat Suomen perustuslain kielipykälät. Sekä eduskunnan perustuslakivaliokunnan että oikeuskanslerin tulkinnan mukaan Kokkolan seudun liittäminen yksikieliseen Pohjois-Pohjanmaan heikentäisi olennaisesti ruotsinkielisten oikeutta asioida omalla kielellään hallintovirkamiesten kanssa.

Ruotsalainen kielivähemmistö on supistunut niin pieneksi, että suomalaisella enemmistöllä pitää olla jo varaa suurpiirteisyyteen kielikysymyksessä. Mauri Pekkarinen on tulkinnut aivan oikein ajan merkkejä.

Toinen asia on sitten, miten pieni maakunta kestää sen, että sen väestö jakaantuu asioimaan kahteen eri suuntaan. Jos maakuntien määrää vähennetään, kuten puhuttu on, Keski-Pohjanmaa on liipasimella ensimmäisten joukossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.