Kielto olisi oikein

Yli kolmannes kansanedustajista on allekirjoittanut pikalainayritystoiminnan kieltämistä ajavan toimenpidealoitteen. 16. syyskuuta eduskunnalle annetun toimenpidealoitteen takana seisovat muun muassa kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja, keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi ja SDP:n varapuheenjohtaja Pia Viitanen. Allekirjoittajia on 68.

Aloitteen perusteluissa todetaan muun muassa, että pikalainan hakumenettelyä tulisi säädellä niin, ettei se onnistuisi yhden tai kahden tekstiviestin lähettämisellä. Liian helpoksi tehty hakumenettely mahdollistaa kevytmielisesti ja ajattelemattomasti tehtyjä lainahakemuksia. Asiakas tulisi pakottaa miettimään omaa maksukykyään ja vipin tarpeellisuutta, sanotaan aloitteessa.

Pikavippiyritysten toiminnan kieltämistä ajavat kansanedustajat ovat oikealla asialla. Osa yrityksistä on toiminut vastuuttomasti ja pyrkinyt voitontavoitteluun ajattelematta, että jo ennestään pahasti velkaantunut asiakas joutuu kestämättömään velkakierteeseen. Osa pikavippifirmoista on siistinyt toimintatapojaan, mutta kaikilta saa yllättävän helposti ja nopeasti lainaa. Lainan korot ja muut maksut ovat suuria.

Viranomaisten tulisi myös kiinnittää nykyistä enemmän huomiota pikavippifirmojen mainontaan. Sanoma vetoaa etenkin nuoriin, joilla maksukyky on usein heikko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.