Kielto olisi oikein

Yli kolmannes kansanedustajista on allekirjoittanut pikalainayritystoiminnan kieltämistä ajavan toimenpidealoitteen. 16. syyskuuta eduskunnalle annetun toimenpidealoitteen takana seisovat muun muassa kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja, keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi ja SDP:n varapuheenjohtaja Pia Viitanen. Allekirjoittajia on 68.

Aloitteen perusteluissa todetaan muun muassa, että pikalainan hakumenettelyä tulisi säädellä niin, ettei se onnistuisi yhden tai kahden tekstiviestin lähettämisellä. Liian helpoksi tehty hakumenettely mahdollistaa kevytmielisesti ja ajattelemattomasti tehtyjä lainahakemuksia. Asiakas tulisi pakottaa miettimään omaa maksukykyään ja vipin tarpeellisuutta, sanotaan aloitteessa.

Pikavippiyritysten toiminnan kieltämistä ajavat kansanedustajat ovat oikealla asialla. Osa yrityksistä on toiminut vastuuttomasti ja pyrkinyt voitontavoitteluun ajattelematta, että jo ennestään pahasti velkaantunut asiakas joutuu kestämättömään velkakierteeseen. Osa pikavippifirmoista on siistinyt toimintatapojaan, mutta kaikilta saa yllättävän helposti ja nopeasti lainaa. Lainan korot ja muut maksut ovat suuria.

Viranomaisten tulisi myös kiinnittää nykyistä enemmän huomiota pikavippifirmojen mainontaan. Sanoma vetoaa etenkin nuoriin, joilla maksukyky on usein heikko.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.