Kielto seurustelulle

Eilen ilmestyneen Sunnuntai-suomalaisen mukaan joka kolmas suuryritys rajoittaa työntekijöidensä seurustelusuhteita. Suhteisiin puuttuvat haluavat välttää erityisesti esimiesten seurustelua alaistensa kanssa. Muutamat yhtiöt kieltävät myös tasa-arvoisten työkavereiden parisuhteen, jos he työskentelevät organisaatiossa lähellä toisiaan. Kaikkiaan 25:ltä suurimmalta suomalaisyritykseltä kysyttiin niiden suhtautumisesta työntekijöiden keskinäisiin suhteisiin. Yhtiöt kertovat parisuhteiden rajoittamisen liittyvän lähinnä taloudellisiin riskeihin.

Kyselyn tulosta voidaan pitää yllättävänä, mutta osittain ymmärrettävänä. Asiassa on useita tarkastelukulmia. Tilanne on hankala, jos esimies esimerkiksi joutuu hyväksymään puolison laskuja. Toisaalta kyse voi olla henkimaailman asioista. Tähän pätee sanonta: niin monta mielipidettä kuin ihmistäkin. On totta, että avio- tai avosuhde voi aiheuttaa työpaikoilla muissa työntekijöissä jännitteitä. Jos toinen puolisoista on esimiesasemassa, työnantaja välttää usein sijoittamasta pariskuntaa samaan työyksikköön. Toisaalta monet työpaikat ovat niin pieniä, ettei puolisoiden siirtäminen erilleen ole mahdollista.

Lienee niin, ettei useimmissa tapauksissa parisuhteesta ole haittaa työpaikalle. Mutta onko samassa työpaikassa työskenteleminen järkevää pariskunnalle? Arkisen aherruksen jälkeen työasioiden käsitteleminen voi jatkua kotona. Sen luulisi olevan henkisesti rasittavaa.

Jos puolisot ovat työpaikalla tasavertaisessa asemassa, lähimmällä esimiehellä on vastuu, että työtehtävät hoituvat tasapuolisesti muiden työntekijöiden kanssa. Jos puolisoista toinen on esimiesasemassa ja hän joutuu päivittäin antamaan työtehtäviä elämänkumppanilleen, tilanne voi olla hankala. Muut työntekijät seuraavat esimiehen työskentelyä hyvin tarkasti, jopa ylitarkasti, ja pienkin virheliike voi tulehduttaa työpaikan ilmapiirin.

Hyvä esimies ei suosi puolisoaan työpaikalla vaan pyrkii hänen kohdallaan tasapuoliseen kohteluun. Vaikka näin olisikin, vaikeuksia voi silti tulla. Kysymys on siitä, miltä tilanne näyttää ulospäin.

Onko se uskottava?

Työpaikkarakkaudet ovat yleisiä, eikä työnantaja voi kieltää seurustelua mahtikäskyllään. Se ei olisi oikein. Romanssit ovat osa elämää. Tässäkin tapauksessa esimiehen rooli korostuu. Hänen on pidettävä tilanne hallinnassaan eikä antaa rakkauden sokaista silmiään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.