Kiinan kasvu hidastuu ja naapurit kiihdyttävät

Maailmanpankki uskoo, että Kiinan talouskasvu jää tänä vuonna 7,7 prosenttiin ja ensi vuonna 8,8 prosenttiin. Luvut, jotka olisivat euroalueen kasvuluvuiksi ihastuttavia, kertovat Kiinan kohdalla kasvun selkeästä hidastumisesta. Aikaisemmista ennusteista on nipistetty puoli prosenttiyksikköä.

Kiinan talous kasvaa jopa hitaammin kuin vuonna 2009, jolloin finanssikriisi ravisteli koko maailman taloutta.

Samalla Maailmanpankki katsoo, että Kiina joutuu erityisen vaikeaan tilanteeseen, kun vienti ei vedä entiseen malliin ja kotimaassakin kysynnän kasvu hiipuu. Erityisesti investointien kasvu on hidastunut.

Kiinan vientihuolet johtuvat etenkin eurooppalaisen kysynnän romahduksesta.

Muutamat Kiinan eteläpuoliset valtiot puolestaan ovat kiihdyttäneet talouskasvuaan. Malesian kasvu kiihtyy 4,8 prosenttiin ja Filippiinien viiteen prosenttia. Indonesian kasvu jatkuu 6,1 prosentin ja Thaimaan 4,5 prosentin vauhtia. Niitä vetävät kotimainen kysyntä ja investoinnit, joita esimerkiksi Filippiineillä hallitus on tehnyt yhteiskunnan perusrakenteisiin.

Voi olla, että Kaakkois-Aasian maat tulevat sopivasti Kiinalle apuun pitämään maailmantaloutta kasvu-uralla. Tosin ekonomisteissa on myös niitä, jotka epäilevät talouskriisin runtelemien länsimaiden luopuvan omien talouksiensa elvytystoimista, mikä osaltaan vähentää kasvun eväitä paitsi Kaakkois-Aasiassa myös muualla kehittyvissä maissa.

Maailmantalouden kasvu on tärkeää siksi, että ilman sitä muiden muassa viennistä elävä Suomi kärsii. Kaukaisten maiden lukujen muutokset vaikuttavat nopeasti teollisuuteemme.

Esimerkiksi Rautaruukki ilmoitti syyskuun lopulla, että raaka-aineet ovat halventuneet ja kysyntä heikentynyt, koska Kiinassa kasvu on hidastunut. Teräsyhtiön asiakkaat odottavat lopputuotteiden halpenevan, joten ne lykkäävät ostojaan ja purkavat varastojaan.

Maanantaisen uutisen perusteella maailmantalouden tunnelmat ovat leviämässä myös suomalaisiin kotitalouksiin. OP-Pohjolan kotitalouksien barometrin mukaan kotitaloudet haaveilevat kiinteän omaisuuden ostamisesta arvopaperien ostamisen ja pankkitilisäästämisen sijasta.

Sijoitusasunto on nimittäin vain noin seitsemällä prosentilla, mutta sellaisen ostaisi 22 prosenttia, jos se vain olisi mahdollista. Maa- ja metsäomaisuuteen sijoittaminen kiinnostaa yhdeksää prosenttia.

Ei ole ollenkaan itsestään selvää, että kiinteään omaisuuteen sijoitettu varallisuus tuottaisi paremmin kuin arvopapereiden sijoitettu tai pankkitilille talletettu.

Kiinnostusta kiinteän omaisuuden hankkimiseen lisääkin todennäköisesti kasvanut turvallisuushakuisuus. Vaikka kiinteistön markkina-arvo romahtaisikin, kiinteistö ei katoa mihinkään. Se on realismia, joka todistaa kotitalouksien olevan pontevasti kiinni tässä ajassa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.