Kiinan tiukka linja voi johtaa kauppasotaan

Kiina on kuuma nimi kansainvälisillä rahamarkkinoilla tällä hetkellä. Johtavat teollisuusmaat Yhdysvaltojen johdolla vaativat idän jättiläistä sallimaan valuuttansa yuanin vahvistumisen suhteessa maailman johtaviin valuuttoihin kuten dollariin.

Amerikkalaiset teollisuustahot arvioivat, että yuan on jopa 40 prosenttia todellista arvoaan heikompi. Se tekee kiinalaisista tuotteista Yhdysvalloissa halvempia ja yhdysvaltalaistuotteista Kiinassa kalliita.

Ongelmaan pyrittiin saamaan ratkaisua Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tapaamisessa Washingtonissa viime viikonloppuna. Kiina oli saksalaisen Der Spiegel-lehden mukaan tarjonnut neuvottelupöytään minirevalvaatiota, mutta tämä ei kelvannut USA:lle.

Yhteisymmärrykseen päästiin ainoastaan siitä, että IMF on oikea taho neuvottelemaan tulehtuneesta tilanteesta. Järjestön roolia vahvistettiin antamalla sen johtajalle valtuudet toimia tuomarina ja sovittelijana osapuolten, kuten Yhdysvaltojen, euroalueen, Kiinan ja Japanin välillä. IMF onkin sopivin taho hakemaan kriisiin ratkaisua.

Jo eilinen päivä osoitti, että painostus Kiinaa kohtaan jatkuu. Euroopan unionin talouskomissaari Olli Rehn sanoi, että yuan on "merkittävästi aliarvostettu". Amerikkalaisille aliarvostettu Kiinan valuutta on pahempaa myrkkyä kuin EU:lle. Yhdysvaltain edustajainhuone on jo puoltanut lakia, jonka mukaan yhdysvaltalaisyritykset voisivat hakea tullia ulkomaisille tuotteille, joiden katsovat hyötyvän heikosta valuutasta.

Ilmassa on merkkejä jo kauppasodasta. Se taas olisi huono uutinen maailmankaupalle.

Yhdysvalloilla ja Kiinalla on laajat keskinäiset kauppasuhteet. Kiina pystyy tuottamaan vientiin tavaroita edullisesti halvan työvoimansa ansiosta. Kun muut perinteiset ja voimakkaat talousmahdit näyttävät seisovan amerikkalaisten takana valuuttakiistassa, Kiina joutunee ennen pitkää antamaan periksi. Se ei kuitenkaan tahdo menettää kasvojaan. IMF:llä on edessään suuri työ kompromissin löytämiseksi.

Kiina toki ymmärtää, että yuanin on vahvistuttava. Valuutan vahvuus on maan keskuspankin mukaan kiinni taloudellisista perusasioista, kuten inflaatiosta, talouskasvusta ja työllisyyskehityksestä. Kiina käyttäisi enemmän hitaampaa etenemistä tasapainon löytämiseksi kotimaisen ja ulkomaisen kysynnän välillä.

Kissa ja hiiri-leikissä Yhdysvaltojen osa ei ole helppo. Maan syyskuiset työttömyysluvut olivat pettymys. Keskuspankki FED on kallellaan lisäelvyttämiseen. Se tarkoittaa, että rahaa painamalla ostetaan lisää valtionlainoja. Tämä heikentää dollaria entisestään.

Dollari on menettänyt arvoaan suhteessa euroon: yhdellä eurolla sai eilen noin 1,40 dollaria. Kuka tästä hyötyy? Esimerkiksi Suomesta Yhdysvaltoihin matkustava turisti. Asialla on myös kääntöpuolensa, sillä heikentyvä taala nostaa raakaöljyn hintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Turhat johtajat ja jonninjoutavat isopalkkaiset pikkuviskaalit pihalle – Vai mitenkä oli?

EU-puheenjohtajamaa ei ehdi tehdä mahdottomia

Asiakkaan pitää joustaa, kun tuotanto ei jousta

Uhan alla

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.