Kiinan toivot

Maaliskuussa opetin paikallisessa yliopistossa englannin kielen keskustelukurssilla 28 opiskelijaa, jotka valmistautuivat ulkomailla suoritettaviin kandidaattiopintoihin.

Sain hyvin vapaat kädet luentojen aihepiirien suhteen, koska kurssin tarkoitus oli vain rohkaista opiskelijoita puhumaan englantia,.

Niinpä käsittelimme mediasensuuria, syrjintää, Kiinan ulkopolitiikkaa ja maailman tämänhetkisiä kriisejä.

Sosiaalisen median ja monien muiden verkkosivujen sensuuri hankaloittaa Kiinassa asuvan ulkomaalaisen päivittäistä elämää. Palomuuri on melko helppo kiertää, mutta kiertämiseen suunnitellut ohjelmat hidastavat verkkoyhteyttä ja vaikeuttavat arkea muutenkin.

Mitä mieltä Kiinan toivot ovat tästä tiedonkulun rajoittamisesta?

Ylivoimaisesti suurin osa luokasta piti sensuuria oikeutettuna, koska valtion tehtävä on suojella kansalaisia huonoilta vaikutteilta. Tässä piilee tietty logiikka. Olimme juuri käsitelleet ISISin länsimaisille nuorille suunnattuja värväyskampanjoita, joiden seurauksena jopa 15-vuotiaita teinejä on liittynyt taistelijoiden joukkoon Syyriassa.

Oppilaat eivät keskimäärin pitäneet lainkaan hyvänä länsimaista sananvapauden strategiaa, jossa kaikkien äärimielipiteiden annetaan päästä esiin ja yksilön uskotaan itse osaavan suodattaa itselleen hyödyllisen ja oikean tiedon informaatiomassasta.

Eräs oppilas kommentoi kiintoisasti: jos ihmiset kokevat elävänsä pimeydessä, he tulevat joskus vaatimaan sananvapautta levottomuuksista piittaamatta.

Kiinalaiset nuoret tietävät siis, mitä valtion palomuuri salaa. Poliittinen muutos voi olla edessä, mutta milloin, sen tietävät vain kiinalaiset itse.

Enimmäkseen kurssilla käyttämäni materiaalit olivat suurten kansainvälisten järjestöjen ja uutistoimistojen antia, mutta halusin antaa pureskeltavaa myös Suomesta.

Viime aikaisesta kotimaan uutisvirrasta löysin jotain, jonka halusin näyttää kiinalaisille nuorille: Pertti Kurikan Nimipäivät!

Kiinassakin vammaisten kohtaaminen on arkea, mutta kovin erilaisissa merkeissä kuin Suomessa. Toisenlaisten frendien sijaan arjessa vastaan tulevat metrossa kerjäävät kädettömät ja jalattomat ihmiset. Kehitysvammaiset pidetään suljettujen ovien takana.

Ryhmän reaktio vammaisten soittamaan punkiin oli aluksi hermostunutta naureskelua. Pienen keskustelun jälkeen he alkoivat nähdä vammaispunkin positiiviset puolet ja tunnin päätteeksi osa luokasta oli jo sitä mieltä, että Kiinassakin olisi hyvä olla jotain vastaavaa. Saattaa siis olla, että Pertti Kurikan Nimipäivillä on nyt Pekingissä muutama uusi fani.

Kirjoittaja on kuopiolaislähtöinen Jyväskylän yliopiston jatko-opiskelija, joka asuu tällä hetkellä Pekingissä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Levottomia aikoja

Pakkopiikki voi tulla vielä eteen

Rakentajilla on syytä vakavaan itsetutkisteluun

Korkosuojauksille ei taida tulla tarvetta aikoihin

Huijari vaanii vanhusta

Jouluyö, juhlayö

Kierrätyksen lisäksi pitäisi pohtia kulutustakin

Palkittuja johtajia sopii kuunnella herkällä korvalla

Tunne vie ja järki vikisee

Paljon mölyä mäestä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.