Kiinan väkivaltaiset toimet ovat tuomittavia

Kiina on jälleen veristen yhteenottojen näyttämönä. Maan hallitus on ottanut jyrkän linjan uiguureihin, jotka muodostavat yhden maan vähemmistökansanosista. Uiguurit mellakoivat Xinjiangin maakunnassa Kiinan johtoa vastaan, kun se uiguurien mielestä katsoo läpi sormien maakunnan toisen valtaryhmän, han-kiinalaisten, väkivaltaa.

Tilanne muistuttaa Pekingin Taivaallisen rauhan aukion verisiä yhteenottoja 20 vuotta sitten. Kiinan hallitus on komentanut Xinjiangin maakuntaan ja sen pääkaupunkiin Urumqiin yli 20 000 sotilasta ja poliisia.

Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan pelkästään viime sunnuntaina tapettiin 156 ihmistä. Yli tuhat haavoittui. Useita päiviä jatkuneiden yhteenottojen aikana poliisi on pidättänyt ainakin noin 2 000 ihmistä.

Kun Kiina tyypilliseen tapaansa pyrkii estämään tai rajoittamaan luotettavan tiedon välittämisen ulkomaille, tapahtumien kulku Xinjiangissa on nyt synkkien arvailujen varassa. Kiina ilmoitti toissapäivänä, että se aikoo teloittaa väkivaltaisista mellakoista vastuussa olevat. Kuolonuhreja ja haavoittuneita tulee siis lisää koko ajan.

Tilanteen vakavuudesta kertoo, että Kiinan presidentti Hu Jintao keskeytti matkansa Italiassa pidettävään G8-maiden kokoukseen ja palasi Pekingiin. Presidentin paluun syy lienee ollut myös se, että G8-kokouksessa Kiinan väkivaltaisuudet nousevat keskustelunaiheeksi.

Xinjiangin levottomuudet saivat alkunsa yksittäisestä väkivallan teosta Guangdongin maakunnassa kesäkuussa. Silloin han-kiinalaiset tappoivat kaksi uiguurimiestä. Heidän väitettiin raiskanneen kaksi han-kiinalaista naista.

Kiina on valtava maa ja sen hallitseminen on vaativa tehtävä. On järkyttävää, että maan johto ottaa lähes aina käyttöönsä väkivallalla uhkaamisen ja tappamisen nujertaakseen rauhanomaiset mielenilmaisut. Xinjiangin tapahtumat ovat tästä kammottava esimerkki. Tätä ennen väkivaltaisuuksia tapahtui Tiibetissä.

Kiinan kommunistijohdolla on Xinjiangin tapaisiin tapahtumiin aina joku ulkopuolinen syntipukki. Nyt maan hallitus syyttää maanpaossa Yhdysvalloissa asuvaa uiguurivaikuttajaa Rebiya Kadeeria. Tämä on kiistänyt osuutensa levottomuuksiin. Tiibetin mielenosoituksissa keihään kärki kohdistui Dalai-lamaan.

Kiinan kommunistijohdon väkivaltaan perustuva toiminta levottomuuksien hillitsemisessä on tuomittavaa. Valtionjohto syyllistyy epäinhimillisiin tekoihin ja luo kansaansa kauhun ilmapiirin. Kiina pyrkii samaan aikaan kaikin keinoin vahvistamaan asemaansa kansainvälisessä politiikassa ja kaupassa.

On lohdutonta seurata, kuinka johtavat länsivallat tyytyvät vain sanoin tuomitsemaan Kiinan johdon toimet. Esimerkiksi Yhdysvallat ei halua tehdä mitään konkreettista, koska se on hyvin riippuvainen Kiinan-kaupasta. Kiinalaisilla on myös vahva jalansija amerikkalaisessa talouselämässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.