Kiinnostava esitys

Poliisineuvos Ilkka Salmen vetämä Pora-työryhmä jätti loppuraporttinsa sisäministeri Anne Holmlundille viime perjantaina. Työryhmä esittää, että Suomeen perustetaan poliisihallitus. Se muodostettaisiin nykyisestä sisäasiainministeriön poliisiosastosta sekä läänien poliisijohdoista. Poliisihallitus aiotaan perustaa Helsinkiin aikaisintaan vuoden 2010 alussa. Lääninhallitusten yhteyteen Turkuun, Mikkeliin ja Ouluun sijoitettaisiin alueelliset toimipisteet.

Poliisihallitus johtaisi poliisin operatiivista toimintaa sekä ohjaisi poliisilaitoksia ja poliisin valtakunnallisia yksiköitä. Sisäasiainministeriö vastaisi poliisitoimen poliittisesta ja strategisesta ohjauksesta.

Esityksessä läänien poliisijohdot tehtävät poistuisivat ja poliisin hallintorakenne kevenisi kaksiportaiseksi. Esitys menee vielä valtioneuvoston ja eduskunnan käsittelyyn.

Uudistusmalli vaikuttaa järkevältä muun muassa siksi, että sillä karsittaan byrokratiaa ja samalla henkilöstöä vapautuu kenttätyöhön. Myönteistä itäsuomalaisittain on, että keskusrikospoliisin (KRP) alueyksiköt säilyvät Kuopiossa ja Joensuussa. Mikkeli sen sijaan menettää toimipisteensä.

KRP:n toiminta ohjautuu myös maakunnissa nykyistä voimakkaammin kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan. Viraston päällikkö, poliisineuvos Rauno Ranta esitti jo edellisen sisäministerin kaudella,

että KRP:n roolia kansainvälisen

rikollisuuden torjujana on selkeytettävä ja vahvistettava. Nyt tämä toive toteutuu.

Hyvää Salmen työryhmän esityksessä on, että Liikkuva poliisi jää vahvasti Kuopioon, Mikkeliin, Savonlinnaan ja Joensuuhun Iisalmen valvontaryhmän lisäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Valistunutta uskoa

Pohjois-Savon lasten huono kunto vaatii selvityksiä

Tiukasti suojeltua metsää on jo Albanian verran

Syrjästä parrasvaloihin?

Vereslihalla

Sote-palvelujen järjestämisessä liikaa vaihtelua

Hallituksen on kannettava vastuunsa turvallisuudesta

Uusi hallitus tarvitsee vahvan alun

Pohjoinen lämpeni ja poro nääntyi nälkään

Vastakkainasettelun ilmapiirissä on kiky-lisää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.