Kiintiön kasvatus paikallaan

Maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa ensi talven kannanhoidollisen sudenmetsästyksen kiintiöksi 39 yksilöä. Kaatojen maksimi kasvaisi tästä vuodesta kymmenellä.

Kiintiön kasvatus on perusteltua sen nojalla, mitä tiedetään susien määrästä ja vahingoista ympäri maata. Susikanta kasvoi viime talvena monen vuoden laskusuunnan jälkeen 220–245 yksilöön. Jos ensiarviot kannan pysymisestä ennallaan pitävät paikkansa, se kestää muutaman kymmenen poistuman.

Viime talvena kiintiö oli 29 sutta, joista luvat myönnettiin 24 kaadolle ja lopullinen saalis oli 17 eläintä. Kaatoluvat myöntävä Suomen riistakeskus punnitsee keskenään susien aiheuttamia haittoja ja kannan elinvoimaisuutta.

Kannanhoidollinen metsästys jatkuu ensi vuonna toista vuotta. Kokeilua on syytä jatkaa, sillä sen arvioidaan vähentävän salametsästystä.

Susi herättää jatkossakin ristiriitoja suojelijoiden ja paikallisten asukkaiden välillä, sillä laji on sekä erittäin uhanalainen että uhka porotaloudelle, laiduntavalle karjalle ja metsästyskoirille.

Ensi vuonna käynnistyy Pohjois-Savossakin hanke toimintamallista, kuinka asutusta lähentelevä susi kohdataan. Lähtökohtana on, etteivät nämä kohtaamiset perustu tasa-arvoon. Petojen on aina pelättävä ihmistä ja kartettava pihapiirejä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.