Kiintiön kasvatus paikallaan

Maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa ensi talven kannanhoidollisen sudenmetsästyksen kiintiöksi 39 yksilöä. Kaatojen maksimi kasvaisi tästä vuodesta kymmenellä.

Kiintiön kasvatus on perusteltua sen nojalla, mitä tiedetään susien määrästä ja vahingoista ympäri maata. Susikanta kasvoi viime talvena monen vuoden laskusuunnan jälkeen 220–245 yksilöön. Jos ensiarviot kannan pysymisestä ennallaan pitävät paikkansa, se kestää muutaman kymmenen poistuman.

Viime talvena kiintiö oli 29 sutta, joista luvat myönnettiin 24 kaadolle ja lopullinen saalis oli 17 eläintä. Kaatoluvat myöntävä Suomen riistakeskus punnitsee keskenään susien aiheuttamia haittoja ja kannan elinvoimaisuutta.

Kannanhoidollinen metsästys jatkuu ensi vuonna toista vuotta. Kokeilua on syytä jatkaa, sillä sen arvioidaan vähentävän salametsästystä.

Susi herättää jatkossakin ristiriitoja suojelijoiden ja paikallisten asukkaiden välillä, sillä laji on sekä erittäin uhanalainen että uhka porotaloudelle, laiduntavalle karjalle ja metsästyskoirille.

Ensi vuonna käynnistyy Pohjois-Savossakin hanke toimintamallista, kuinka asutusta lähentelevä susi kohdataan. Lähtökohtana on, etteivät nämä kohtaamiset perustu tasa-arvoon. Petojen on aina pelättävä ihmistä ja kartettava pihapiirejä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tutkinnot nurkkaan

Omistamista syytä vähentää

Myös opettajien kiusaamiseen puututtava heti

Kestävyysvaje on yhä ankarampi uhka

Ukraina ortodoksian riitakapulana

Suomalainen kompastuu merkkiin

Markkinahäiriöistä tulossa autokaupan uusi normaali

Ammattikouluille kuuluu hyvääkin

Levottomia aikoja

Pakkopiikki voi tulla vielä eteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.