Kiintiöt uhkaavat

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Tuula Linnainmaa parahti maanantaina. Suomalaisyritykset eivät hänen mukaansa tarvitse sukupuolikiintiöitä hallituksiinsa.

Linnainmaa vastasi uudelle valtiovarainministerille Jutta Urpilaiselle (sd.), joka Kauppalehden haastattelussa (8.7.) ilmoitti kannattavansa tarvittaessa sukupuolikiintiöitä pörssiyhtiöiden hallituksiin. Urpilaisen mukaan nykyinen hallitus voi säätää asiasta lain, jos muu ei auta. Sitä ennen Urpilainen tosin aikoo keskustella naisten asemasta elinkeinoelämän kanssa.

Puhtia Urpilaiselle antoi Euroopan parlamentti, joka viime viikolla selvin äänestysnumeroin (534-109) päätti patistaa EU:n komissiota ryhtymään toimiin naisten osuuden kasvattamiseksi pörssiyhtiöiden johdossa. Parlamentin mielestä naisten osuuden pitäisi nousta pörssiyhtiöiden hallituksissa 30 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä ja peräti 40 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtajan mukaan tilanne Suomessa on nopeasti parantunut. Vuonna 2008 vain 51 prosentilla listatuista yhtiöistä oli ainakin yksi nainen hallituksessaan. Viime keväänä osuus oli noussut jo lähes 80 prosenttiin.

Ansio kehityksestä kuuluu Linnainmaan mukaan listayhtiöille annetulle hallinnointikoodille, joka annettiin nimenomaan vuonna 2008. Tämä taas todistaa, että elinkeinoelämän itsesääntely on paras tapa lisätä naisten osuutta yhtiöiden johdossa.

Tämä saattaakin pitää paikkansa. Linnainmaan maanantaina kertomat luvut eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Yksi nainen yhtiön hallituksessa ei vielä todista naisten tasavertaisesta asemasta. Tarvitaan paljon enemmän.

Pakko on aina hankala asia ja siihen on turvauduttava vain viimeisenä keinona. Julkisella sektorilla sukupuolikiintiöt ovat lisänneet sukupuolten välistä tasa-arvoa. Ehkä Suomen on seurattava Norjan esimerkkiä, jos muu ei auta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.