Kiintiöt uhkaavat

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Tuula Linnainmaa parahti maanantaina. Suomalaisyritykset eivät hänen mukaansa tarvitse sukupuolikiintiöitä hallituksiinsa.

Linnainmaa vastasi uudelle valtiovarainministerille Jutta Urpilaiselle (sd.), joka Kauppalehden haastattelussa (8.7.) ilmoitti kannattavansa tarvittaessa sukupuolikiintiöitä pörssiyhtiöiden hallituksiin. Urpilaisen mukaan nykyinen hallitus voi säätää asiasta lain, jos muu ei auta. Sitä ennen Urpilainen tosin aikoo keskustella naisten asemasta elinkeinoelämän kanssa.

Puhtia Urpilaiselle antoi Euroopan parlamentti, joka viime viikolla selvin äänestysnumeroin (534-109) päätti patistaa EU:n komissiota ryhtymään toimiin naisten osuuden kasvattamiseksi pörssiyhtiöiden johdossa. Parlamentin mielestä naisten osuuden pitäisi nousta pörssiyhtiöiden hallituksissa 30 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä ja peräti 40 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtajan mukaan tilanne Suomessa on nopeasti parantunut. Vuonna 2008 vain 51 prosentilla listatuista yhtiöistä oli ainakin yksi nainen hallituksessaan. Viime keväänä osuus oli noussut jo lähes 80 prosenttiin.

Ansio kehityksestä kuuluu Linnainmaan mukaan listayhtiöille annetulle hallinnointikoodille, joka annettiin nimenomaan vuonna 2008. Tämä taas todistaa, että elinkeinoelämän itsesääntely on paras tapa lisätä naisten osuutta yhtiöiden johdossa.

Tämä saattaakin pitää paikkansa. Linnainmaan maanantaina kertomat luvut eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Yksi nainen yhtiön hallituksessa ei vielä todista naisten tasavertaisesta asemasta. Tarvitaan paljon enemmän.

Pakko on aina hankala asia ja siihen on turvauduttava vain viimeisenä keinona. Julkisella sektorilla sukupuolikiintiöt ovat lisänneet sukupuolten välistä tasa-arvoa. Ehkä Suomen on seurattava Norjan esimerkkiä, jos muu ei auta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.